Novosti

Na sajmu “GAST FEST” oko 50 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore


Prvi regionalni sajam gastronomije i ugostiteljstva “GAST FEST” koji će okupiti oko 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, bit će upriličen od 15. do 17. marta, u sarajevskoj Skenderiji.

Organizatori sajma najavili su danas na pres-konferenciji da će, ipak, fokus biti na domaćim proizvođačima jer, kako je rekao direktor Sajma Hanis Plosko, BiH ima mnogo toga da ponudi u oblasti  prehrambenog, tehničkog i tekstilnog sektora za  ugostitelje i hotelijere.

Sve pripreme za realizaciju ovog događaja, za kojeg se ideja rodila još prije nekoliko godina, su u završnoj fazi, a okupit će se različite branše gdje će se predstaviti proizvođači prehrambenih proizvoda, pića, toplih napitaka, tekstila, rasvjete, te namještaja.

Plosko je dodao da je bilo potrebno oko osam mjeseci da se sve organizira, napominjući da BiH ima mnogo toga za ponuditi, od autohtonih recepata do tehnoloških industrija.

Potvrdio je da je bilo upita  iz mnogih zemalja za učešće na ovom sajmu, te Plosko kaže da je namjera sajma da ubuduće raste, bude veći i postane tradicionalan.

Tehničku podršku sajmu pružila je  Pearutnina Ptuj, marketing-menadžer iz ove kompanije Almir Hodžić napomenuo je da će oni u okviru sajma organizirati takmičenje profesionalnih kuhara na tri kuhinje koje će postaviti, a potom i takmičenje menadžera u pripremi hot-doga.

Pozvao je sve profesionalce i menadžere da se prijave na takmičenja, a nagrada za pobjednika je kamion prehrambenih proizvoda za restoran čiji je kuhar predstavnik.

U okviru sajma bit će predstavljene i nacionalne tradicionalne kuhinje diplomatskih predstavništava u Bosni i Hercegovini.