Novosti

Odabrano osam restorana iz BiH za učešće u događaju Okus Francuske


Odbor za selekciju odabrao je osam restorana iz Bosne i Hercegovine za učešće u “Okusu Francuske” (Goût de France) – događaju koji se organizuje na inicijativu francuskog Ministarstva vanjskih poslova i slavnog kuhara Alaina Ducassea.

Ovo je prilika za građane BiH da 21. marta posjete restorane “Plava Prizma”, “4 Sobe gospođe Safije”, “Druga Kuća”, “Mrvica”(2 restorana) i “Klub Slovenaca” u Sarajevu, “Romanca” u Mostaru, te “Monogram” u Banjoj Luci i upoznaju se s francuskim jelovnicima, pripremljenim samo za ovu priliku.

Odabrani kuhari predložili su svoje jelovnike inspirisane francuskom i bh. kuhinjom. Jelovnici se sastoje od obogaćenog aperitiva, predjela, jednog ili dva glavna jela, plate sireva, deserta i francuskih vina i šampanjca, saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH.

U svijetu će 21. marta biti organizovane večere u cilju slavljenja francuskog kulinarstva, njenog umijeća i vrijednosti zajedništva, uživanja i uvažavanja kvalitete namirnica. Više od 3.000 glavnih kuhara i restorana trebali bi učestvovati u ovom događaju sa vlastitim jelovnicima inspirisanim francuskom gastronomijom.