Investicije

Priznanja otvaraju vrata za investitore u Bijeljini


Priznanje uglednog svjetskog ekonomskog časopisa koji je Bijeljinu ocijenio kao najpoželjniju lokalnu zajednicu za investiranje i privredni razvoj na prostoru Republike Srpske, ali i certifikat BFC koji grad posjeduje, a koji bi ove godine trebalo da bude obnovljen, otvoriće vrata brojnim investitorima.

Prestižni londonski list Financial Times svrstao je Bijeljinu na drugo mjesto liste deset malih evropskih gradova najisplativijih za poslovanje u 2018-2019. godini, dok je Republika Srpska u kategoriji malih evropskih regiona budućnosti zauzela deveto mjesto. Na listi Financial Timesa u kategoriji mikrogradova budućnosti našli su se i Zvornik i Prijedor.

U gradskoj upravi Bijeljine svjesni su značaja ovog priznanja iza kojeg, kako kažu, stoji ogroman rad.

“Ovo je dobra promocija Bijeljine i Republike Srpske u cjelini. Prije nekoliko godina Bijeljina je dobila i certifikat BFC za povoljno poslovno okruženje i realno je očekivati da će u narednom periodu biti pojačano interesovanje investitora za ulaganje u naš grad”, smatra gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Prema riječima predsjednika Područne privredne komore regije Bijeljina Ante Gajića, ovo priznanje je dobar stimulans za one koji imaju namjeru da ulažu na ovo područje.

“Godinama radimo na stvaranju dobrog poslovnog ambijenta. Sada imamo i konkretne rezultate kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena u oblasti agro-industrije i drvoprerade”, istakao je Gajić.

Naglasio je da je vrijednost izvoza sa područja ove regije prošle godine iznosila oko 560 miliona maraka, što je 17,5 posto više u odnosu na 2016. godinu.

“Vrijednost uvoza bila je oko 830 miliona KM i veća je za 14,4 posto u odnosu na 2016. godinu. U mlinskoj industriji imamo suficit od 15 miliona KM, a u izvozu mlijeka deset miliona KM”, rekao je Gajić.

S ciljem unapređenja privrednog ambijenta na području Bijeljine realizuju se brojni projekti. Među njima i značajan broj onih koje finansiraju međunarodne organizacije. Međutim, da bi lokalna zajednica mogla da konkuriše za neki od tih projekata potrebni su određeni standardi.

“Grad Bijeljina u naredna dva mjeseca treba da obezbijedi neophodnu dokumentaciju za obnovu BFC sertifikata (Business Friendly Certification South East Europe), na čemu se intenzivno radi”, kažu u gradskoj upravi.

Prema riječima savjetnika gradonačelnika Vlade Simeunovića koji radi na ovim projektima, BFC sertifikat je pokazatelj efikasne lokalne uprave i povoljne investicione klime, gdje se potencijalnim investitorima daju garancije da će u certifikovanim jedinicama lokalnih samouprava dobiti najviši nivo usluga.

“Grad u naredna dva mjeseca treba da obezbijedi obimnu neophodnu dokumentaciju za obnovu BFC certifikata i mi intenzivno radimo na realizaciji”, istakao je Simeunović i dodaje da je jedan od glavnih standarda validna strategija razvoja koja je u Bijeljini urađena 2014. i traje do 2023. godine. On ističe da se ove godine ide u reviziju jer su se u međuvremenu dogodile određene promjene.

“Važno je prije svega da se razmijene određena iskustva jer su u BFC procesu i zemlje u susjedstvu, a odnose se na to kako da na najbolji način pomognemo privrednicima da što lakše posluju i ostvare krajnji cilj, a to je profit”, kaže Simeunović.

Dodaje da certifikat traje tri godine nakon čega se ide u proces recertifikacije.

“Za privrednike to znači da mogu otvoreno da kažu mi poslujemo u gradu koji posjeduje BFC certifikat”, pojašnjava Simeunović i dodaje da im to otvara mnoga vrata u svijetu biznisa.

U sve ove aktivnosti uključen je i Privredni savjet grada Bijeljina.

“Postoji i preporuka BFC-a da se ne mogu ispuniti određeni kriteriji ukoliko Privredni savjet nije učestvovao u donošenju strategije, budžeta, odluka o komunalnim taksama i drugim važnim dokumentima”, navodi Simeunović.

Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović najavila je da će u martu ove godine početi izrada revizije Strategije razvoja grada Bijeljina, koja predstavlja ključni strateško-planski dokument, na osnovu kojeg će se odvijati rast i razvoj zajednice.

“Najznačajniji projekti realizovani na području grada Bijeljina u proteklom periodu bili su u skladu sa definisanim strateškim fokusima”, pojasnila je Todorović, prenosi Capital.ba.