Tržišta i finansije

U BiH i dalje nedostaje stručne i kvalificirane radne snage


Predstavnici Privredne komore FBiH održali su u utorak sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i kantonalnih ministarstava obrazovanja na kojem se razgovaralo o problemu nedostatka stručne i kvalificirane radne snage.

Predsjednik Privredne komore FBiH i njegovi suradnici prezentirali su predstavnicima izvršnih vlasti spomenuti problem koji, kako se navodi u saopštenju, znatno ograničava budući razvoj privrede BiH, kao i prijedloge rješenja tog problema.

Upozorili su na nedostatke obrazovnog sistema, kao što su nedovoljna zastupljenost praktične nastave unutar proizvodnih pogona, zatim upisna politika koja ne prati potrebe tržišta rada, loša slika strukovnih zanimanja, kao i problem prekvalifikacije i odljeva radno sposobnog stanovništva.

Suradnja između resornih ministarstava, komornih sustava, obrazovnih institucija i poslovnih ljudi od velike je važnosti u rješavanju tog problema, navode iz Privredne komore FBiH.

Smatraju da je uloga zavoda za zapošljavanje vrlo važna te da bi, također, trebalo provesti analizu radno sposobnog stanovništva koji se nalazi na njihovoj evidenciji.

To su nove zadaće prema kojima će biti usmjerene aktivnosti Privredne komore FBiH.

Potrebni su novi programi kako bi se poslovnim ljudima olakšali dodatni troškovi te ih potaknuli da kompanije vrše praktične obuke za buduće zaposlenike. Na današnjem sastanku izražena je spremnost Komore da zajednički pridonese boljem ozračju i lakšoj potrazi za budućim osobljem, navodi se u saopštenju.