Novosti

Turistička ponuda RS-a predstavljena u Berlinu


Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković prisustvovao je danas u Berlinu otvaranju 52. međunarodnog sajma turizma (ITB) na kojem će u narednih pet dana Turistička organizacija RS-a predstaviti najznačajnije turističke potencijale ovog entiteta.

Na sajmu, koji se smatra najvećom turističkom berzom u svijetu, u turističkoj ponudi RS-a predstavljene su destinacije aktivnog odmora, poput nacionalnih parkova i planina, kratke gradske ture s obilascima kulturno-historijskih znamenitosti, te ponuda manifestacionog turizma koja se odnosi na festivale za mlađu populaciju koji se održavaju u ljetnim mjesecima, kao i drugi turistički sadržaji koji se smatraju potencijalno zanimljivim inostranim turistima.

“Prvog dana održavanja sajma zabilježena je velika zainteresiranost posjetilaca za štand na kojem je predstavljena turistička ponuda RS-a. Štand ovog entiteta posjetile su i delegacije iz zemalja iz okruženja, te predstavnici najveće turoperatorske kompanije u svijetu ‘Tomas Kuk’, s kojima je ministar Gluhaković razgovarao o mogućnostima saradnje i provođenja zajedničkih projekata u narednom periodu” – saopćeno je iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

Gluhaković je rekao da je “RS nedovoljno istražena destinacija za neke zemlje, ali izuzetno turistički atraktivna”.

Potvrdio je da je primjetno povećanje broja dolazaka turista iz Njemačke u RS iz godine u godinu.