Novosti

Kopaonik biznis forum: Bez više investicija nema značajnijeg ekonomskog rasta


“Forum je pokazao da dobre makroekonomske uslove treba pretvoriti u održivi rast, ali i da bez podizanja nivoa investicija neće biti značajnijeg rasta“, istakao je na zatvaranju 25. Kopaonik biznis foruma predsjednik Saveza ekonomista Srbije i predsjednik programskog odbora KBF, Aleksandar Vlahović.

Ovogodišnji Forum okupio je više od 1200 predstavnika vladinog i nevladinog sektora, domaćih i stranih privrednika, međunarodnih eksperata i diplomatskog kora, što je najveći broj učesnika do sada. Tokom četiri dana, učesnici su bili u prilici prisustvovati na 22 panela, 3 plenarne sesije, 6 specijalnih događaja i 3 specijalna obraćanja, a Forum je radio sveukupno oko 40 sati. Zaključci 25. Kopaonik biznis foruma bit će pretočeni u dokument Kopaonik konsenzus, koji će biti upućen široj i stručnoj javnosti, Vladi Srbije i Narodnoj banci Srbije, kreatorima ekonomske politike.

Na forumu se govorilo o digitalizaciji, obrazovanju, kreativnoj ekonomiji i razvoju nauke dok su centralne teme bile strukturne reforme, restrukturiranje državnih preduzeća, završetak privatizacije, konverzija dobrih makroekonomskih uslova u trajni rast te geopolitička pozicija Srbije i tempo napretka ka EU.

Vlahović je napomenuo da Kopaonik biznis forum nije mjesto gdje se donose odluke već platforma za argumentovanu raspravu i razmjenu različitih mišljenja u političkom i privrednom životu.

Forum nije izgubio akademsku notu koja je prisutna na najvišem nivou što nam je jako bitno. Vlada danas govori o potrebi povećanja investicija i značajnom rastu, digitalizaciji, reformi obrazovanja i kreativnoj ekonomiji, tako da smo na istoj liniji“, kazao je Vlahović te dodao da prioritet u budućnosti mora biti restrukturiranje javnih preduzeća, ali i velikih neprivatizovanih državnih preduzeća.

Predsjednik Udruženja korporativnih direktora Srbije, Dragan Đuričić, na zatvaranju Foruma istakao je da je zadatak učesnika Foruma da daju dijagnoze koje neko treba da harmonizuje i usmjeri u dobrom pravcu. Đuričić je također istakao da Forum već 25 godina okuplja iluminatore, ljude iz biznisa, preduzetnike, naučnike, ljude koji se bave obrazovanjem i ljude koji se bave reformama države, kao i bivše predsjednike, potpredsjednike, ministre i profesore, te je naglasio da svi oni podržavaju orijentaciju vlade prema digitalizaciji i da su uvijek davali konstruktivne prijedloge.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, zahvalio se svim učesnicima KBF-a, predstavnicima državnih organa, sponzorima, gostima iz međunarodnih finansijskih organizacija i regiona, kao i novinarima koji su “strpljivo i uspješno ispratili ovogodišnji KBF, koji se poklopio sa beogradskim izborima, što nije uticalo na to da Forum bude manje zastupljen u medijima”.

Neću da vam kažem doviđenja, reći ću vam dobrodošli na 26. Kopaonik biznis forum koji će biti održan od 3. do 6. marta iduće godine“, rekao je Vlahović, čime je zvanično okončan rad ovogodišnjeg KBF-a.