Tržišta i finansije

Šepić: Cijene goriva u BiH veće nego u Austriji


Poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić uputio je  otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i entitetskim premijerima povodom usvojene Inicijative u Parlamentu BiH u vezi sa ograničavanjem marži na naftu i naftne derivate, a kako bi nadležne institucije učinile svoj dio posla i zaštitile građane od poskupljenja.

Šepić u pismu podsjeća da je na inicijativu Kluba poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na posljednjoj sjednici, održanoj 20. februara ove godine, usvojena  “Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata”.

Usvojenom inicijativom se traži od Vijeća ministara BiH da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litri goriva, te da se one zakonski ograniče i smanje, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja zbog uvođenja dodatnih akciza prebacio i na teret distributera i trgovaca naftom i naftnim derivatima, a ne samo na građane u BiH.

Kako se dodaje u pismu, prvog februara ove godine došlo je do povećanja maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata, uzrokovanih uvođenjem novih akciza po litri goriva. Maloprodajna cijena, prema kalkulacijama, povećala se i za 0,30 KM po litri, zavisno od distributera, što je znatan udar za građane BiH, direktno kroz povećanje cijene goriva i indirektno kroz lančani rast cijena ostalih životnih namirnica koji će ubrzo uslijediti. Također, primjetna su u nekim slučajevima povećanja puno veća nego su iznosi zadnjih akciza na gorivo, kao i ogromne razlike u cijena u BiH koje se kreću u rasponu od 1,89 KM, u Bijeljini, do 2,16 KM u Sarajevu, za litar iste vrste nafte.

“Cijene goriva u BiH su danas veće nego recimo u Austriji. Za razliku od Austrije, gdje je cijena goriva 1,08 eura po litri, kao i BiH, prosječne plate su u odnosu na BiH i pet puta veće! Pozivam Vas ovim putem, da urgentno djelujete vezano za ovu problematiku, da zajedno sa nadležnim institucijama spriječite nekontrolisana povećanja i smanjite marže distributera nafte i naftnih derivata, u skladu sa Zakonom i odlukom Parlamenta BiH, kako bi se osigurala zaštita građana u BiH, posebno najosjetljivijih kategorija stanovništva”, navodi Šepić u otvorenom pismu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i entitetskim premijerima  Željki Cvijanović i Fadilu Novaliću.