Lifestyle

Ako želite biti lider, prestanite naređivati i učinite ove tri stvari


John Eades, direktor kompanije LearnLoft koja se bavi edukacijama i obučavanjem modernih profesionalaca, pobrojao je nekoliko savjeta o liderstvu, s obzirom da je u savremenoj ekonomiji ova oblast svakim danom sve zahtjevnija.

“Ukoliko vaše radnje i aktivnosti inspirišu druge ljude i pomažu im da postignu više na duže staze, onda ste vi lider“, ističe Eades, prenose Poslovne novine.

Eades navodi da nam sljedeći savjeti mogu pomoći da budemo dobri lideri.

Fokusirajte se na odnos sa svojim ljudima

Dobri sportski treneri pomažu svojim igračima da dosegnu svoj puni potencijal. Kako je to moguće postići? Odgovor leži u povezivanju s njima prije svega na ljudskoj osnovi.

Postoji više načina na koji možete imati dobar odnos sa članovima vašeg tima. Upravo ti odnosi su ključ dobrog liderstva. Bez obzira koliko bili dobri ti odnosi, uvijek ulažite dodatni trud da ih poboljšate.

Usmjerite ljude ka razmišljanju i idejama

Prošlo je vrijeme zapošljavanja ljudi isključivo kako bi  radili fizičke poslove. Uspješne kompanije danas ciljaju na onih približno petnaest centimetara između dva ljudska uha, a to je mozak. Lideri ovih kompanija fokusiraju se na inovativne ideje i efikasnije radne procese.

Jedna osoba ne može imati odgovore na svako pitanje ili rješenje za svaku situaciju. Zato usmjerite ljude ka ramišljanju i novim idejama kako bi ostvarili puni potencijal.

Postavite visoke standarde

Jednostavno rečeno, standard definiše ono što dobro izgleda. Najbolji lideri koriste standarde kako bi iskomunicirali prema svojim ljudima ono što žele, a to je izvrsnost. Onog trenutka kada bi spustili svoja očekivanja, lideri znaju da bi tada poslovni ili drugi procesi usporili ili bi nazadovali.

Na kraju Eades podsjeća da su danas primjerice generali i drugi lideri ovjekovječeni u parkovima kroz statue.

“Nemojte pokušavati da budete kao ta statua u parku, odnosno neko ko je vodio ljude naređenjima i tako ih kontrolirao. Promijenite svoj pristup i možda i vi dobijete statuu u parku zato što ste uz sebe imali mnogo ljudi“, zaključuje Eades.