Investicije

Beč: Nova generacija metroa kompanije Siemens


Bečko gradsko saobraćajno preduzeće “Wiener Linien” je u saradnji sa kompanijom Siemens u Beču dobilo sasvim novu generaciju gradskog metroa sa x-vagonima najnovije tehnologije, a materijal korišten u izgradnji je pogodan za reciklažu.

Nova generacija metro vagona rađena je isključivo za grad Beč te je prva ove vrste u svijetu sa novim informativnim sistemom “plus”. Monitori postavljen iznad vrata u vagonima ubuduće će putnicima pokazivati najbliži izlaz iz podzemne željeznice i aktuelno vrijeme odlaska kao i povezanost sa drugim prevoznim sredstvom.

“Naš grad raste, a time i broj naših putnika. Stoga i metro mreža mora rasti paralelno sa modernizacijom vozila koje će ubuduće putnike još brže dovesti do željene destinacije”, objašnjava bečka ministrica za javni gradski prevoz Ulli Sima.

Novi metro je prostraniji i brži, nudi više mjesta za porodice sa dječijim kolicima te za ljude sa invaliditetom. Za lakši ulaz i izlaz putnika po prvi put je ugrađena kombinacija poprečnih, uzdužnih i sjedišta koja se spuštaju.

Prvi x-vagon biće pušten u promet sredinom 2020. godine na linijama U1 do U4. Do 2030. godine očekuje se isporuka ukupno 34 metroa koja će postepeno zamijeniti stare modele “srebrna strijela” iz 70ih godina.

X-vagon je nakon “srebrne strijele” i V-vagona treća generacija metroa Siemens kompanije za Beč.