Tržišta i finansije

Burna dva mjeseca na svjetskim berzama


Protekla dva mjeseca ove godine bila su turbulentna za svjetsko tržište kapitala. Najveće oscilacije događale su se na američkom tržištu, ali su se odrazile i na evropsko tržište.

Analiza kretanja dva najpoznatija američka berzanska indeksa pokazala je da je indeks S&P 500 januar završio sa 5,62 posto u plusu, dok je u februaru došlo do minusa od – 3,89 posto. Nakon prva dva mjeseca S&P je uspio zadržati 1,50 posto plusa, a prosječni odnos cijene i zarade (P/E) trenutno se nalazi na 26,1. Slično je bilo i sa indeksom Dow Jones. Januar je završio s 5,79 posto u plusu da bi u februaru došlo do minusa od – 4,28 posto, pa je prva dva mjeseca završio s 1,25 posto plusa. Prosečni P/E odnos trenutno se nalazi na 25,9.

Analizom se može zaključiti da februar nije bio dobar za američko tržište dionica. Tako je posebno buran bio 5. februar, kada je indeks Dow Jones pao više od 6 posto i dan završio s minusom od 4,60 posto, dok je S&P 500 taj dan završio s minusom od 4,10 posto. Padu su djelimično doprinijeli složeni proizvodi povezani s volatilnošću tržišta, koji su taj su dan zabilježili milionske gubitke. Najoštriji pad u historiji investitore je podsjetio da tržište ne raste samo, što je u posljednje vrijeme bio slučaj, nego i pada. Svi ključni indeksi, Nasdaq, S & P 500, Dow Jones i Russell 2000 imali su značajan pad u februaru, piše Jutarnji list.

Okidač za pad bio je rast kamatnih stopa. Kamatne stope na 10-godišnju obveznicu oštro su porasle sa 2,25 posto na gotovo 3 posto u 2018. godini. Potencijalni porast na 4 posto ili više tokom godine može se smatrati oštrim porastom i može uzrokovati povlačenje na berzi, slično onome u februaru. Negativne realne stope doprinijele su višestrukom rastu na dioničkom tržištu koji traje od 2015. godine, budući da je bilo atraktivno ulagati u dionice u odnosu na instrumente s fiksnim dohotkom. Kako prinosi obveznica rastu, relativna procjena ulaganja s fiksnim prihodima postaje atraktivna u odnosu na dionice.

Krajem februara indeksi su nastavili padati i to preko 1 posto podstaknuti govorom nedavno imenovanog predsjednika FED-a (Američke centralne banke), Jeromea Powella pred američkim kongresom. Tako je Dow Jones 30 27.2.2018 završio u minusu -1,16 posto, dok su S&P 500 i tehnološki Nasdaq pali za -1,27 i -1,23 posto. U predstavljanju polugodišnjeg FED-ovog izvještaja, Jerome Powell se obavezao na “postizanje ravnoteže” između rizika od pretjeranog rasta privrede i potrebe za održavanjem istog. Izjavio je da u SAD ekonomija jača, inflacija raste i zbog toga će FED postepeno podizati kamatne stope. Iako su kreatori politike FED-a za ovu godinu predvidjeli tri povećanja kamatne stope, analitičari proučavajući Powellov govor smatraju da bi ih moglo biti i više od tri. Veće kamatne stope koje je najavila Američka centralna banka FED tradicionalno su štetne za dionice, jer povećavaju troškove zaduživanja kompanija, negativno utiču na diskontnu stopu, koja se koristi u modelima vrednovanja, što rezultira nižim ciljevima cijena od strane analitičara.

Na evropskim tržištima, januar je, takođe, donio plus, dok je februar “ pojeo“ prinose dioničkih indeksa. Njemački Dax januar je završio s 2,10 posto plusa, dok je februar donio minus od 5,14 posto. Prosječni P/E odnos trenutno se nalazi na 20. Pariski pak CAC indeks januar je završio sa 3,19 posto plusa, dok je februar donio minus od 2,94 posto. Prosječni P/E odnos trenutno se nalazi na 21,6. Londonski FTSE indeks januar je završio sa minusom od 2,01 posto, dok je u ferbuaru minus bio 4 posto, prosječni P/E trenutno je 24,8. Britanski indeks pod uticajem problema vezanih za Brexit imao je najveći minus od svih posmatranih indeksa u prva dva mjeseca.

Trenutno opasnost za tržište u SAD su američki indeksi sa odnosom cijena i zarada (P/E) iznad 25 što je historijski visok nivo. Takvi odnosi cijena i zarada su opravdani u situaciji snažnog rasta dobiti kompanija i niskih kamatnih stopa. Međutim, historija pokazuje da će prije ili kasnije ove visoke valuacije u kombinaciji s porastom kamatnih stopa slomiti tržište. To se dogodilo 1962.i 1987. godine, u godinama kada nije bilo recesije, ali bik je svejedno izdahnuo, jer su dionice naprosto postale preskupe i kada je FED pokrenuo mehanizam rasta kamatnih stopa, to ih je dokrajčilo.