Novosti

Fijuljanin: SBF je prilika za mlade ljude da svoje ideje predstave investitorima


Sarajevo Business Forum (SBF), vodeća investicijska konferencija u jugoistočnoj Evropi, 25. aprila dodijelit će prestižna priznanja “Sarajevo Business Bridge Awards” kompanijama i pojedincima, koji su svojim radom, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli razvoju poduzetništva i investicijske klime u regiji.

Među prošlogodišnjim dobitnicima, u kategoriji Social Impact Award (Nagrada za društveni utjecaj), je Fondacija Hastor, koja od osnivanja 2006. godine djeluje na podsticanju pozitivnih promjena u bh. društvu pružanjem podrške mladim ljudima u procesu sticanja znanja i obrazovanja, kako bi, kao budući lideri mogli biti nosioci napretka. Trenutno obezbjeđuje stipendije za ukupno 1860 stipendista, a neki od njih punih 12 godina uživaju taj status, što znači da su uz pomoć Fondacije od osnovne škole stigli do magistarskih, pa čak i doktorskih studija.

“Uvijek je pozitivno kada neko prepozna trud, zalaganje, kao i strast koja se ulaže u ono što istinski vjerujete. Nagrada za društveni utjecaj (Social Impact Award), koju smo dobili na prošlogodišnjem Sarajevo Business Forumu, utoliko je značajnija jer dolazi upravo od onih koji kroz svoj rad pokušavaju da rade slične stvari i koji su prepoznali koliko energije treba uložiti za svakog našeg stipendistu”, kaže direktor Fondacije Hastor, Seid Fijuljanin i dodaje:

“Naša podrška nije karakterstična samo po novcu koji izdvajamo, već i po svekolikoj podršci prema svim našim stipendistima, kako bi uz nas poboljšali i svoj uspjeh u školi ili fakultetu te postali uspješne individue, uvijek spremne da i same pomogu drugima.“

Kao neodvojivi dio ASA Prevent grupacije, Fondacija Hastor, SBF prati još njegovog prvog izdanja, a učešće su planirali su i na ovogodišnjoj konferenciji. Kao neprofitna organizacija usmjerena na pomoć drugima, motive sudjelovanja na vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji jugoistočne Evrope, prepoznaje u direktnoj prilici kreiranja novih kontakata kao i širenja vrijednosti koje zastupa Fondacija Hastor.

“Glavni motiv našeg povezivanja sa velikim brojem ljudi, naročito uspješnih, jeste upravo dijeljenje i promovisanje ideje pomaganja onima kojima je pomoć potrebna. Mi vjerujemo da smo napravili uspjeh ukoliko svojim trudom i predanošću nekoga inspirišemo da razmisli o pomaganju drugima. Veliki je broj onih koji učestvuju na SBF, a koji su upravo u prilici da pomognu drugima”, govori Fijuljanin.

Prošlogodišnjem Sarajevo Business Forumu prisustvovalo je više od 1.700 osoba iz 30 zemalja svijeta. Investitorima je predstavljeno je 190 projekata a održano je 317 direktnih susreta poslovnih ljudi, što je za 23% više nego u 2016.

Ove godine organizator, BBI banka u saradnji sa sa Islamskom razvojnom bankom (IDB), najavljuje rekordan broj učesnika. Na konferenciji bit će predstavljeni projekti i biznis prilike u području IT-a, digitalne ekonomije, turizma, edukacije sporta, kulture, poljoprivrede, energije, finansija, infrastrukture, građevine, uslužnih djelatnosti i drugih industrija. Svakako, prilika je to i za mlade ljude, vlasnike startupa, da uspostave potencijalno značajne poslovne konekcije.

“U godinama koje su iza nas smo se uvjerili da kapital za ulaganje postoji, a ono što fali jesu ideje u koje bi se uložilo. U tome se može kriti potencijal za sve mlade ljude, pa tako i za naše bivše i trenutne stipendiste, koji su zahvaljujući prošlogodišnjoj vidljivosti svakako za jedan stepen hrabriji da se i sami prijave i sudjeluju te na taj način predstave potencijalnim investitorima”, zaključio je Fijuljanin.

Prijave za učešće na 9. Sarajevo Business Business Forumu, kao i za “Sarajevo Business Bridge Awards” otvorene su putem web stranice SBF-aa na istoj web stranici se nalaze i instrukcije za prijavu poslovnih ideja i projekata koji će biti prezentovani potencijalnim investitorima iz BiH, regiona i širom svijeta.