Investicije

Ramić i Güven razgovarali s načelnikom Kalesije o mogućim ulaganjima


Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i  zamjenik generalnog direktora Poljoprivredne kreditne zadruge Turske Özgür Güven razgovarali su jučer s načelnikom Općine Kalesija Seadom Džafićem o mogućim ulaganjima na području te općine.

Džafić je goste upoznao o industrijskim zonama gdje bi mogli biti izgrađeni proizvodni pogoni, istakavši da Kalesija ima pogodnosti što je blizu Srbije i Hrvatske, te je dobro povezana željezničkom prugom.

Nakon razgovora obišli su potencijalne lokacije gdje bi mogla biti građena klaonica, odnosno cjelokupna mesna industrija.

Ramić je rekao da je ta ideju započeta na temelju dogovora člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u vezi s povoljnim izvozom mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku.

“Još prošle godine smo pokrenuli inicijativu za povećanje kapaciteta sa turskim ministrom poljoprivrede i stočarstva Ešrefom Ahmetom Fakibabom. Prije koju sedmicu, razgovarali smo i na sastanku u Ankari, a izuzetno važna je podrška i Ambasade Turske u BiH. Želimo da omogućimo uslužni tov povratničkoj populaciji, jer nemaju svi potreban početni stočni fond, a imaju radnu snagu i volju. Ukupno oko 1.000 porodica u BiH će biti uključeno u projekt, a riječ je o velikoj ekonomskoj investiciji”, dodao je Ramić.

Džafić je naveo da je to dobra stvar i za privrednike s područja općine koji će imati mogućnost da od investitora dobiju hranu i tovna grla, a ista će moći nakon toga da predaju u mesnu industriju, nakon čega dobijaju novac ali i novu mogućnost uzgoja krupne stoke, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.