Investicije

Rusi trljaju ruke: Ovo je novi veliki biznis


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je interes Moskve za industriju dijamanata i platine u Zimbabveu. To je istakao u razgovoru sa novim predsjednikom te zemlje Emersonom Mnangagvom.

Lavrov, koji je na turneji po Africi, prvi je ruski visoki zvaničnik koji je došao u Zimbabve od iznuđene ostavke dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea u novembru prošle godine.

Lavrov je, na konferenciji za novinare poslije razgovora s Mnangagvom u Harareu, rekao da su njih dvojica razgovarali o tome kako da se razviju trgovinske i ekonomske veze između dvije zemlje.

“Insistirali smo na primjeni zajedničkog projekta istraživanja rezervi platine u Darvendaleu”, rekao je on.

Dvije zemlje su 2014. potpisale sporazum vrijedan tri milijarde dolara za eksploataciju bogatog nalazišta platine kod Hararea. Projekat koji finansira Rusija predviđa proizvodnju 600.000 unci platine godišnje i otvaranje 8.000 radnih mjesta.

Razgovarano je i o dobrim izgledima za saradnju u dijamantskoj industriji. Zimbabve ima bogate resurse rude – platine, zlata, dijamanata i nikla – ali je već deset godina nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi. Jedan od glavnih prioriteta novog predsjednika je podsticanje privrede zemlje.

Dvojica zvaničnika takođe su danas razgovarali o mogućnosti vojne i tehničke saradnje.

Lavrov je s Mnangagvom potpisao više sporazuma u oblasti industrije, trgovine i poljoprivrede.

“Posjeta Lavrova je doprinela jačanju nivoa bilateralnih odnosa”, rekao je šef diplomatije Zimbabvea Sibusiso Mojo, koji bi želio da privuče više turista u Zimbabve.

U okviru afričke turneje Lavrov je pored Zimbabvea, već posjetio Angolu, Namibiju i Mozambik a sutra ide u Etiopiju gdje treba da razgovara s vlastima te zemlje i vođama Afričke unije, prenosi Beta.