Trgovina

Trump ignorirao upozorenja iz Evrope i odredio carine


Američki predsjednik Donald Trump je odredio u četvrtak carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Američke Države (SAD), koje će biti uvedene za 15 dana, ignorirajući  upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Evropskom unijom, na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata.

Trump je u Bijeloj kući potpisao objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij pozivajući se na rijetko korišteni američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost.

Te carine stupit će na snagu za 15 dana.

Kanada, prvi trgovinski partner i prvi dobavljač čelika u SAD, bit će za sada izuzeta, kao i Meksiko. Sudbina tih dviju zemalja koje graniče sa SAD-om će ovisiti o ishodu pregovora koji su u toku o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Jedan dužnosnik američke vlade je rekao da će sve zemlje moći pregovarati sa SAD-om o mogućem izuzeću.

“Carine na uvoz čelika i aluminija nisu stvar izbora, one su nužne za našu nacionalnu sigurnost”, rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Uvođenje novih carina je odgovor na “rastuću krizu”, kazao je.

“Američka industrija čelika je opustošena agresivnim inozemnim trgovinskim praksama”, rekao je dodavši kako se radi o stvarnom napadu na SAD.

Trump je kazao da ako strane kompanije dovedu svoje proizvodne pogone u SAD neće biti nameta, prenosi SEEbiz.