Turizam i ekologija

Turistička ponuda Sarajeva privukla mnoge posjetitelje sajma putovanja u Berlinu


Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Faruk Čaluk potvrdio je da se pokazalo da na vodećem Sajmu putovanja, koji se održava u Berlinu, vlada velika zainteresovanost svih zaljubljenika u putovanja da posjete Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

“Neki od gostiju štanda su već bili kod nas, ali žele saznati još više, dok je za druge naša prijestolnica, naša zemlja, misteriozna avantura koju bi voljeli iskusiti. Dajemo sve od sebe da istrajemo u našim nakanama pretvarajući bogatstva oličena u prirodnim ljepotama, kulturno-historijskim spomenicima, tradiciji, kulturi…, u popularan evropski turistički brend”, izjavio je Čaluk.

Kao vodeći Sajam putovanja ITB Berlin je najvažnija poslovna platforma za globalne turističke ponude.

To će nadaju se organizatori iskoristiti i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, koja je predstavila svoje promotivne aktivnosti.

“I u BiH se bilježi stalni rast broja turista, što je također posljedica intenzivirane promocije zemlje, ali i osviještenosti prije svega turističkog sektora o važnosti profiliranja turizma kao ozbiljne privredne grane u BiH. U ovom procesu prednjači prije godinu dana osnovana Turistička zajednica Kantona Sarajevo zahvaljujući kojoj odnedavno nekoliko kantonalnih turističkih organizacija udruženo predstavlja turističke potencijale BiH na sajmovima putovanja širom svijeta”, navode iz Turističke zajednice KS.

Na vodećem sajmu putovanja na svijetu prošle godine je 10.000 kompanija i organizacija iz 184 zemlje izložilo svoje proizvode i usluge za oko 169.000 posjetilaca. Broj zemalja učesnica sajma s pet kontinenata nije ništa manji ni ove godine, kao ni broj izlagača, sve na 160.000 kvadratnih metara sajamskog prostora.

Protekla godina bila je izuzetno snažna u domenu međunarodnih putovanja. Evropa je bila glavni pokretač rasta kao tržište i destinacijska regija, no i širom svijeta je broj odlaznih putovanja porastao za 6,5 posto dostigavši ​​gotovo 1,2 milijarde međunarodnih putovanja u prošloj godini.