Žene u biznisu

Forbes: Ko su najbogatije žene svijeta


Na listi magazina “Forbes” za 2018. godinu našao se rekordan broj žena – 256, čije je ukupno bogatstvo povećano za 20 posto od prošle godine i sada iznosi oko 1.000 milijardi dolara. Najbogatija žena na svijetu je Alice Walton, kćerka osnivača američke kompanije “Walmart” Sama Waltona. Vrijednost njene imovine je 46 milijardi dolara. “Walmart” je najveća američka i svjetska kompanija za trgovinu i najveći maloprodajni lanac. Druga na listi najbogatijih žena je Francoise Bettencourt Meyers, nasljednica kozmetičkog giganta „L’Oreal“. Njena imovina procjenjena je na 42,2 milijardi dolara.

Na trećem mjestu je Susanne Klatten, koja je naslijedila udio u automobilskom gigantu BMW i čija se imovina procjenjuje na 25 milijardi dolara. Četvrta je Jacqueline Mars, koja se bavi proizvodnjom hrane. U njenom vlasništvu je čuveni brend slatkiša Mars. Njeno bogatstvo iznosi 23,6 milijardi dolara. Peta je Yang Huiyan iz Kine koja se bavi nekretninama, s bogatstvom od 21,9 milijardi dolara. Šesta žena po bogatstvu na svijetu je Laurene Powell Jobs, koja ima dionice u Appleu i Disneyu, a bogatstvo joj se procjenjuje na 18,8 milijardi dolara. Ona je udovica Stevea Jobsa.

Alice Walton

Sedma je Gina Rinehart (17,4 milijarde) iz Australije koja je u poslu s rudnicima.

Na osmom mjestu je Iris Fontbona (16,3 milijardi) iz Čilea, koja se također bavi vađenjem ruda, a na devetom Abigail Johnson iz SAD, koja se bavi financijskim menadžmentom, s 15,9 milijardi. Na desetom mjestu je žena iza koje stoji još jedan moćan brend – Heineken. Riječ je o Charlene de Carvalho-Heineken. Ona je jedna od nasljednica danskog brenda za proizvodnju piva, a njeno lično bogatstvo iznosi 15,8 milijardi dolara.