Trgovina

Kompanije iz Tešnja u prošloj godini ostvarile promet od 1,4 milijardi KM


Kompanije iz Tešnja prošle godine su imale oko 1,4 milijardi maraka prometa, izvozile su u oko 60 zemalja svijeta, od čega 70 posto u Evropsku uniju. Izvozilo se više od 350 finalnih proizvoda. “U ovom gradu ima više od 2.400 poslovnih subjekata, među kojima je 20-ak velikih stranih investitora”, izjavio je načelnik ovog grada Suad Huskić

“U zadnjih 6-7 godina kontinuirano raste broj zaposlenih, sada smo na rekordnom nivou. Danas imamo 12.500 uposlenih i to je rekordan broj za općinu Tešanj. U posljednjih šest godina otvoreno je 3.500 novih radnih mjesta”, rekao je Huskić.

Ako se to usporedi s Federacijom BiH, dođe se do podatka da je svako deseto radno mjesto u posljednjih pet godina otvoreno u Tešnju.

Zanimljivo je da od 12.500 usposelnih manje od 2.000 radi u javnom sektoru. Ostali rade u proizvodnji, trgovini, poljoprivredi itd.

“Kamo sreće da takve standarde imamo širom BiH. Bili bismo jeftinija i efikasnija država s više funkcionalnosti a manje korupcije, manje nerada i vjerovatno bi se svi bolje osjećali u BiH”, naglasio je Huskić.