Tržišta i finansije

Svijet zabrinut zbog Trumpove odluke o carinama


Nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao ukaz o uvođenju tarifa na uvoz čelika i alumunija, reakcije iz svijeta na tu odluku ne prestaju.

Vodeće evropsko udruženje proizvođača čelika (Eurofer) ocijenilo je da su razlozi predsjednika SAD Donalda Trumpa za uvođenje tarifa na uvoz čelika i aluminijuma apsurdni i da bi taj potez mogao da košta gubitka na desetine hiljada radnih mjesta širom Starog kontinenta.

Šef Eurofera Aksel Egert kaže da je “nacionalna sigurnosti kao opravdanje koje je upotrebio predsjednik (Trump) – i povezivanje tih tarifa s finansiranjem NATO-a – apsurd”, prenosi agencija AP.

Evropska unija je prošle godine izvezla oko 5,5 miliona tona čelika u SAD. Evropski proizvođači čelika su zabrinuti zbog gubitka pristupa američkom tržištu, ali i zbog opasnosti od “poplave” ponude čelika iz drugih zemalja.

“Gubitak izvoza u SAD u kombinaciji s očekivanim velikim porastom uvoza u EU mogao bi koštati gubitka više desetina hiljada radnih mjesta u čeličnoj industriji i srodnim sektorima EU”, rekao je Egert.

Američki predsjednik je potpisao okvirni sporazum o uvođenju tarife od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija.

Od tarifa su, za sada, izuzeti Meksiko i Kanada. Trump smatra da tako štiti američke radnike, a saveznici SAD-a su najavili da će uzvratiti na spornu mjeru.

Trump je uveo tarife na dan kada je 11 zemalja potpisalo Sveobuhvatni progresivni sporazum o Trans-pacifičkom partnerstvu (CPTPP), čiji je cilj uklanjanje prepreka u trgovini.

Američki predsjednik ranije je na Twitteru poručio da SAD moraju da štite i razvijaju svoju industriju čelika i aluminija i istovremeno “pokažu veliku fleksibilnost i saradanju s onima koji su pravi prijatelji” i koji SAD tretiraju pošteno kada je riječ o trgovini i vojsci.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost zbog novih američkih taksi na uvoz čelika i aluminija i pozvala na dijalog.

“Zabrinuti smo zbog povećanja taksi na određene proizvode”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Minhenu.

Njemačka je takođe pozvala na multilateralne razgovore za rješavanje problema prekapaciranosti u sektoru čelika, dodajući da podržava planove Evropske unije o uzvratnim mjerama ako američki predsjednik Donald Trump nastavi sa spornom odlukom o tarifama na uvoz čelika i aluminija.

Ranije danas, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem izjavila je da Evropska unija očekuje da bude izuzeta iz primjene američkih tarifa na čelik i aluminij, i da će se obratiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji kako bi uvela sopstvene mjere ako Vašington ostane pri odluci.

“Evropska unija je odlučila da jasno odgovori na mjere Sjedinjenih Država i kao federalna vlada mi podržavamo taj stav”, rekao je portparol njemačke vlade Georg Štrajter na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Kina je danas optužila američkog predsjednika Donalda Trumpa za podrivanje globalnog trgovinskog sistema zbog povećanja tarifa na uvoz čelika i aluminija, dok su Japan i Južna Koreja izrazili visoku uznemirenost zbog potencijalnih ekonomskih troškova.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da se “odlučno protivi” Trumpovom potezu, ne dajući bilo kakve naznake o tome hoće li Peking možda ispuniti svoje ranije prijetnje o odmazdi, prenosi agencija AP.

Iz Svjetske trgovinske organizacije poručeno je da njenim članicama da ako žele da ospore američke carinske tarife na čelik i aluminij zemlje one treba same da ulože žalbu toj instituciji.