Novosti

Kako iskoristiti potencijale bh. dijaspore za podsticanje privrednog razvoja?


Privrednici s područja Tuzlanskog kantona koji su povezani s dijasporom, te zainteresirani za proširenje poslovanja, okupili su se danas na USAID-ovoj info sesiji o projektu “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine“ održanoj u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli.

Rukovodilac sektora Udruženja KPKT Edina Kurtić izjavila je da će na današnjoj sesiji privrednici dobiti informacije o grant sredstvima, koja su namijenjena jačanju investicija dijaspore u BiH. Grant sredstva su namijenjena malim i srednjim preduzećima, koja su stara do tri godine i imaju neku poveznicu s dijasporom.

Maksimalan iznos grant sredstava koje preduzeće može dobiti je 50.000 KM.

Cilj projekta da se iskoriste potencijali bh. dijaspore kako bi se podstakao privredni razvoj TK i BiH.

Predstavnica gradačačke kompanije Inter Semko Senada Muratović ističe da ova kompanija koja se bavi proizvodnjom zdrave hrane, ima određene kontakte s bh. dijasporom.

“Namjeravamo otvoriti novu firmu s partnerima u inostranstvu, koja bi se također bavila proizvodnja zdrave hrane, ulja, brašna bez glutena. Potrebna su velika ulaganja, nove mašine i oprema, stoga smo se odlučili aplicirati na ovaj projekt”, kaže Muratović.

Aldin Hodžić, predstavnik kompanije Tool Precision, koja se bavi metaloprerađivačkom industrijom i obradom metala, ističe da će kompanija putem ovog projekta nastojati ostvariti kontakte s firmama u EU.

Kako je kazao, trenutno postoje pregovori za izvoz rezličitih metala u Austriju.