Novosti

Održana obuka o šansama EU programa “Horizont 2020” za male bh. firme


Na radionici “EU Horizont 2020 – Instrument za mala i srednja preduzeća” koja je održana danas u Sarajevu predstavljene su mogućnosti za finansiranje u periodu od 2018. do 2020. u okviru tog programa, strategije za dobijanje finansijskih sredstava, te primjeri iz prakse.

Direktorica Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH Elma Kovačević-Bajtal izjavila je da je cilj današnje radionice upoznavanje s pravilima programa “Horizont 2020”, te da je organizovana u saradnji s European Training Academy.

Dodala je da bh. preduzeća imaju priliku da apliciraju za taj fond ali su dosad rezultati izostali, zbog čega su se odlučili da organizuju obuku o pisanju projekata koji zadovoljavaju potrebne kriterije.

Menadžer European Training Academy za BiH Aldin Ćelović rekao je da je već održan niz sličnih obuka širom BiH, ali da je još uvijek vrlo mali broj bh. firmi čiji su projekti odobreni i koje su dobile sredstva.

Pojasnio je da su neki projekti iz BiH uvršteni u “Horizont 2020” i da su određena sredstva odobrena ali i u tim slučajevima firme iz BiH nisu bile lideri u prijavi već treća strana.

Radionica je namijenjena predstavnicima malih i srednjih preduzeća, mikro preduzeća, organizacija za podršku biznisu, agencija za podršku inovativnosti, udruženja poduzetnika i slično.

Za projekte iz sektora malih i srednjih preduzeća maksimalan iznos grantova je do 50.000 eura.