Trgovina

Spriječen pokušaj uvoza falsifikovane robe Adidas


Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Carinskoj ispostavi Sarajevo spriječili su pokušaj uvoza 7.200 pari falsifikovanih papuča svjetski poznatog proizvođača sportske opreme “Adidas”.  

Nakon prijave za uvozno carinjenje pošiljke koja je kontejnerom u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Narodne Republike Kine, carinski službenici UIO u Carinskoj ispostavi Sarajevo pristupili su detaljnom pregledu pomenute pošiljke. Među ostalom robom, pregledom je utvrđeno da se u pošiljci nalazi i 7.200 komada pari papuča koje su bile obilježene znakom poznatog svetskog proizvođača sportske opreme “Adidas“.

Posumnjaviši da se radi o falisifikatima poznatog svjetskog brenda, carinski službenici u Carinskoj ispostavi Sarajevo postupili su u skladu sa zakonskim propisima, te su kontaktirali ovlaštenog zastupnika za uvoz robne marke Adidias u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što je potvrđeno da se radi o povredi prava na korištenje žiga “Adidas“, roba je privremeno oduzeta, a ovlašteni zastupnik za uvoz pomenutog sportskog brenda u BiH, protiv uvoznika falsifikovanih papuča će pokrenuti postupak pred nadležnim sudom, saopšteno je iz UIO.