Tržišta i finansije

Jedina nada za Aerodrome RS niskotarifne avio-kompanije


Menadžment Aerodroma RS, sudeći prema njihovim planovima, ne očekuje da će poslovanje preduzeća biti popravljeno ni u iduće tri godine, za koje je projektovana simbolična zarada, a glavne nade uperene su u niskotarifne avio-kompanije sa kojima će biti pregovarano o uvođenju novih linija iz Banje Luke.

U trogodišnjem planu poslovanja Aerodroma RS ovogodišnja dobit projektovana je na 76.000 maraka, a za iduću je procijenjena na nešto više od 26.000.

Nešto značajniji rast dobiti preduzeće je projektovalo tek 2020. godine i tada planira da posluje sa dobiti od oko 161.000 maraka.

“Najveći izvor prihoda u trogodišnjem periodu planiran je na osnovu subvencija Vlade RS, koje na godišnjem nivou iznose 1,9 miliona KM. Pomoć od Vlade čini 64 posto od ukupnog iznosa planiranih prihoda u ovoj godini, dok je 36 posto novca planirano da se slije u kasu preduzeća od usluga iz osnovne djelatnosti”, navedeno je u planu poslovanja “Aerodroma” za period od 2018. do 2020. godine, koji će akcionari preduzeća razmatrati na sjednici skupštine 23. marta.

Menadžment je naveo i da je svjestan da se struktura prihoda mora mijenjati u korist većeg priliva od osnovnih djelatnosti.

“To je ostvarivo samo povećanjem obima saobraćaja. Sve planirane aktivnosti moraju imati za cilj povećanje obima saobraćaja sa banjalučkog aerodroma. Planiramo zadržati sadašnji obim redovnog saobraćaja na liniji Banja Luka – Beograd. Započeli smo razgovore sa nekoliko evropskih niskotarifnih avioprevoznika u vezi sa uvođenjem novih linija iz Banje Luke ka nekoliko evropskih destinacija. Planiramo da u ovoj godini zaključimo bar jedan takav ugovor”, navedeno je u planu poslovanja.

Aerodromi RS su na kraju 2017. godine imali 54 radnika, a preduzeće planira da posegne za zapošljavanjem dodatne radne snage samo ako dođe do sklapanja ugovora sa nekim od niskotarifnih avio-prevoznika.

Aerodromi RS su prvu polovinu 2017. godine završili sa dobiti od 167.217 maraka, a akumulirani gubitak preduzeća zbog lošeg poslovanja u ranijem periodu iznosio je 5,43 miliona. Preduzeće još nije objavilo izvještaj za čitavu 2017. godinu.

Vršilac dužnosti direktora Aerodroma RS Dušan Kovačević nije želio da komentariše plan poslovanja preduzeća za trogodišnji period.

On je samo izrazio nadu da će pregovori sa niskobudžetskim avio-kompanijama uroditi plodom.

U planu poslovanja Aerodroma RS navedeno je i da je pokrenuto nekoliko sudskih sporova protiv preduzeća, koji bi mogli da ugroze njegovo poslovanje.

“Protiv Aerodroma RS u ovoj godini biće vođena dva sudska spora iz radnih odnosa, a vrijednost tužbenih zahtjeva iznosi 7.000 maraka. Vrijednost spora koji je pokrenuo Nestro petrol Banja Luka iznosi 56.000, a investicioni fondovi Polara invest fond i Kristal invest fond 721.958 maraka. Ishod ovih sporova je neizvjestan”, navedeno je u planu poslovanja Aerodroma RS, prenosi Glas Srpske.