IT i Tehnologija

Trump obustavio najveće preuzimanje u IT industriji


Američki predsjednik Donald Trump blokirao je provedbu najvećeg preuzimanja u tehnološkoj industriji, tvrdeći da ono može ugroziti nacionalnu sigurnost i omogućiti Kini da kontrolira mobilne komunikacije, javlja Reuters.

Proizvođač mirkočipova Broadcom namjeravao je kupiti Qualcomm Inc. Međutim, Trump je ocijenio da bi američko liderstvo u izradi tehnologija i standarda za novu generaciju mobilnih komunikacija bilo ugroženo ako kompanija iz Singapura postane vlasnik korporacije sa sjedištem u San Diegu.

Qualcomm je postao jedan od najvećih konkurenata kineskom Huaweiju u tom sektoru, što ga je učinilo traženim na tržištu. Američka kompanija je ranije odbila ponudu Broadcoma tešku 117 milijardi dolara, a o cijelom slučaju je pokrenuta multidisciplinarna istraga. Između ostalog, konstatirana je sporna veza „stranih entiteta“ sa kompanijom iz Singapura.

“Ako Kinezima prepustimo dominaciju u oblasti 5G to bi ostavilo negativne posljedice po SAD”, zaključile su američke službe. I Bijela kuća je potvrdila ovakve informacije.