Investicije

Solarna elektrana vrijedna 150 miliona KM niče u Hercegovini


Ljubinje bi u sljedeće dvije godine moglo dobiti prvu solarnu elektranu, a za izgradnju su zainteresirani investitori iz Turske i Austrije. Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o dodjeli koncesije, a uskoro će biti izabrana najpovoljnija ponuda. Dobrobiti investicije vrijedne oko 150 miliona maraka su višestruke, ne samo za Ljubinje, već i za Hercegovinu. Priča o gradnji solarne elektrane u Ljubinju je glavna tema od kada je, početkom godine, investitor iz Turske pokrenuo inicijativu za dodjelu koncesije za gradnju elektrane. Za investiranje su zainteresirani i Austrijanci.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva saopštili su da u skladu s odlukom, Ministarstvo priprema tendersku dokumentaciju kojom će biti definirani uvjeti za dodjelu koncesije i raspisivanje javnog poziva. Procjena je da bi javni poziv mogao biti raspisan u martu. Interes za izgradnju solarne elektrane na području općine Ljubinje, pored kompanije “IFS Solar”, iskazala je i “Schall Gruppe” iz Austrije.

Na osnovu istraživanja i elaborata o uvjetima, broju sunčanih dana, izabrana je lokacija za gradnju površine oko 80 hektara, uz magistralnu cestu Ljubinje – Stolac. Dobrobiti investicije za izrazito nerazvijenu općinu kakva je Ljubinje, bile bi višestruke.

“Bitno je istaknuti mogućnost koncesije na zemljište, prodaju zemljišta, a imali bi povrat od koncesije na električnu energiju; s tom snagom i brojem sunčanih dana, 400.000 do 500.000 maraka bi bio povrat općini Ljubinje na godišnjoj razini”, ističe načelnik općine Ljubinje Darko Krunić.

Uz novac koji bi značajno poboljšao općinsku kasu i omogućio ulaganja u infrastrukturu, Ljubinjci se nadaju i angažiranju radne snage tokom gradnje elektrane. Raspisivanje Јavnog poziva očekuje se krajem ovog mjeseca, a pravo da se prijave imaju i drugi zainteresirani investitori, ali će prednost pri bodovanju ponuda imati turska kompanija koja je i pokrenula inicijativu, izvještava RTRS.