Tržišta i finansije

Agrokor otkrio koliko vrijede njegove kompanije


Procijenjena vrijednost kompanija koncerna Agrokor koja je raspoloživa za povjerenike tih društava kreće se ukupno u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura, navodi se u najnovijem dokumentu vanredne uprave objavljenom na internetskim stranicama Agrokora.

Agrokor je u srijedu objavio dva dokumenta – Vodič kroz model namirenja (Entity Priority Model, EPM) i Set sažetih informacija u skladu sa Pravilnikom o korištenju informacija Privremenog povjereničkog vijeća.

EPM predstavlja vodič kroz model namirenja, čija je svrha utvrđivanje potraživanja akcionara i stopa njihovog namirenja od svakog društva u sistemu Agrokora koji je pod vanrednom upravom.

Model namirenja utvrđuje distributivnu odnosno raspodjeljivu vrijednost svakog društva te prava, redoslijed namirenja i prirodu svakog potraživanja, a objavljeni vodič na deset stranica tumači postavke tog modela.

Set sažetih informacija, takođe na deset stranica, sadrži informacije koje predstavljaju temelj na kojem je izrađen model namirenja te će omogućiti informisanje akcionara za predstojeće razgovore o raspodijeli vrijednosti.

Vanredna uprava pritom ističe da je većina objavljenih informacija preliminarna i podložna značajnim promjenama tokom nastavka pregovora o nagodbi s predstavnicima povjerenika.

Najnoviji materijal prvi put donosi sažetu procjena vrijednosti Agrokorovih kompanija.

Procijenjena vrijednost kompanija koncerna Agrokor koja je raspoloživa za povjerenike tih društava kreće se ukupno u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura, navodi se u Setu sažetih informacija.

Procijenjena vrijednost za svaku od kompanija izražena je u rasponu najniže i najviše procijenjene vrijednosti, a naznačeno je i kako zbog vrijednosti kapitala u zavisnim društvima, vrijednosti non core imovine i namirenja međukompanijskih zajmova, raspoloživa distributivna vrijednost za povjerenike može biti i veća od prikazanih vrednovanja.

Najviše se pritom procjenjuje vrijednost Mercatora, koji nije pod vanrednom upravom, i to između 763 miliona i 1,47 milijardi eura.

Slijedi Jamnica, s procijenjenom vrijednosti između 393 i 577 miliona eura, potom Ledo, između 224 i 348 miliona eura, Belje, između 150 i 368 miliona eura, te Konzum, između 140 i 336 miliona eura.

Set sažetih informacija koje su stavljene na uvid povjerenicima donosi i prikaz buduće pro-forma korporativne strukture tzv. Nove grupe. Naime, ističe se, značajan korak u razduživanju postojećeg poslovanja i postizanju njegove održivosti u budućnosti je pretvaranje duga nastalog prije otvaranja postupka u kapital i strukturno subordinisane dužničke instrumente. Stoga materijal sadrži kratak prikaz nove holding strukture, čiji će konačni vlasnici biti povjerenici potražnji nastalih prije otvaranja postupka, prenosi Index.hr.