Novosti

Poduzetnici iz SBK-a razgovarali o povećanju konkuretnosti na tržištu


Poduzetnici iz Srednjobosanskog kantona (SBK) okupili su se u četvrtak u Travniku na okruglom stolu “Kako povećati konkurentnost privrede – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta”.

Okrugli stol, u organizaciji BBI Banke i BBI VIP Business Cluba, jedan je u nizu događaja čiji cilj je jačanje cjelokupne bh. ekonomije i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima.

Predsjednik Privredne komore SBK-a Asim Gradinčić kazao je novinarima da poduzetnici u BiH posluju u složenim okolnostima, koje karakterizira malo tržište i nužnost izlaska na inozemna tržišta.

“Na tim inozemnim tržištima poduzetnike čeka vrlo ozbiljna konkurencija, tako da treba raditi na podizanju konkurentnosti naše privrede kako bi moglo opstati. Ovakvi skupovi dobra su prilika da poduzetnici postave pitanja i da zajedno traže odgovore”, ocijenio je.

Predstavnica BBI VIP Business Cluba Azra Čolić kazala je kako je namjera okruglog stola osigurati razmjenu iskustava s inozemnih tržišta, definiranje prioritetnih sektora privrede za promociju prema inozemnim partnerima, kao i pružanje ključnih smjernica izvoznicima i kompanijama.

“Primjetan je rast izvoza u našoj privredi, tako da već imamo dobra iskustva i prakse koje mogu pomoći i drugima. Važno je otvoriti priču i razmjenu iskustava između poduzetnika i kompanija, jer se vrlo često na ovakvim skupovima ljudi povežu i uspostave nove poslovne odnose. Želimo, također, čuti šta bismo mi mogli dodatno uraditi“, kazala je Čolić Feni.

Na okruglom stolu predstavljene su mogućnosti podrške poduzetnicima iz SBK-a, od Bosna Bank International (BBI), a privrednici su informirani i o aktivnostima i benefitima članstva u BBI VIP Business Clubu, koji djeluje u okviru BBI banke.

Također, predstavljena je mogućnosti prezentacije projekata i poslovnih prilika za suradnju s potencijalnim investitorima i poslovnim partnerima na 9. međunarodnoj poslovno-investicijskoj konferenciji “Sarajevo Business Forum 2018”, kao i nova on-line platforma za promociju kompanija, poslovnih projekata i dogovaranje poslovnih sastanaka s potencijalnim partnerima i suradnicima.

Govoreći o temama ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma, koji će biti održan 25. i 26. aprila, Čolić je istaknula da će on, kao i do sada, biti posvećen povezivanju regije sa Evropom i svijetom.

“Ove godine imat ćemo, među ostalim, teme koje se tiču transfera tehnologije, ženskog poduzetništva kao potencijala za razvoj i okrugli stol o islamskoj ekonomiji, te panele o turizmu, IT sektoru i digitalizaciji, kao i izlaganja bh. dijaspore”, istaknula je Azra Čolić.