Novosti

U Sarajevu održan okrugli sto “Jačanje ženskog liderstva u BiH”


Udruženje poslovnih žena BiH i Poduzetnički centar Networks organizovali su danas u Sarajevu okrugli sto “Jačanje ženskog liderstva u BiH”.

Direktorica hotela Biser iz Dervente Danica Nović rekla je da se ravnopravnost polova u Bosni i Hercegovini poštuje i da smo apsulutno ravnopravni, te da su za uspjeh potrebni samo trud i volja.

“Čak šta više, čini mi se da muškarci rado prepuštaju takve poslove ženama koje tako, korak po korak napreduju u društvu i na poslu”, dodala je Nović.

Istakla je da je to stresno i nosi sa sobom druge mane poput nedostatka slobodnog vremena, izostanke iz porodice, manje vremena provedenog s djecom ali ipak vjeruje da se uz dosta truda sve može stići.

Potpredsjednica Udruženja Business Women of Bosnia and Herzegovina iz Austrije Nadina Gradaščević kazala je da je njen put do uspjeha bio izazovan kao i svaki, ali da nije osjetila neravnopravnost među polovima, što ne znači da ona ne postoji.

“Liderstvo je za mene ono ko smo mi i na koji način doprinosimo razvoju ljudi, organizacija i zajednica. Naravno da i dalje treba jačati ulogu žene i njeno pozicioniranje u svim strukturama društva”, naglasila je Gradaščević.

Cilj okruglog stola je razvijanje kolektivne diskusije kroz tri panela sa ženama koje svojim radom, predanošću i vidljivošću razbijaju status quo i predstavljaju snažne uzore liderki u bh. društvu.