Wall Street pao treći dan zaredom, prijeti trgovinski rat

Wall Street pao treći dan zaredom, prijeti trgovinski rat

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale treći dan zaredom jer je najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD podstakla strahove ulagača od izbijanja trgovinskog rata, što bi povećalo troškove američkih kompanija i naštetilo njihovoj prodaji u inostranstvu.

Dow Jones oslabio je 248 bodova ili 1 posto, na 24.758 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 2.749 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 7.496 bodova.

Američka vlada Donalda Trumpa stvara pritisak na Kinu kako bi se smanjio njen trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u srijedu Bijela kuća.

Prema posljednjim informacijama Trump razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a usmjeriće se ponajviše na tehnološki i telekomunikacijski sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za veš, a nedavno i na čelik te aluminij, zbog čega jačaju rizici od protivmjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 posto, na 7.132 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.233 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,14 posto, na 12.237 bodova, prenosi Bankar.me.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.