Tema u fokusu

Brzorastuće kompanije kreiraju pozitivan imidž BiH


Za koje kompanije se kaže da su brzorastuće?  Zašto su brzorastuće kompanije značajan nosilac razvoja svake ekonomije? Zašto su posebno interesantne investitorima? Na ova i druga pitanja odgovori su ponuđeni danas na press-konferenciji koja je održana u Sarajevu, u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH, na kojoj je prezentiran projekt „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“, koji realizuju Poslovne novine u saradnji sa LRC BIS-om.

Poslovne novine su sa svojim projektima već odavno izašle iz okvira BiH i prepoznale važnost analiza tržišta cijelog regiona. Novom radu novog projekta „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“, podršku je dala NLB banka d.d. Sarajevo, sa kojom je ovom prilikom potpisan ugovor o sponzorstvu.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH u uvodnom obraćanju je rekao:

„Današnjom press-konferencijom dajemo značaj promociji uspješnog poslovanja brzorastućih kompanija u Bosni Hercegovini kojih za sada ima 667, a nadamo se da će ih iz godine u godinu biti više. Novi projekt Poslovnih novina, koji Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine podržava, od velikog je značaja, posebno sa aspekta promocije brzorastućih kompanija za koje, nažalost, javnost u Bosni i Hercegovini malo zna a izuzetno su značajne kao faktor ekonomskog razvoja”.

Egrlić je dodao da je poslovni uspjeh ovih privrednika izuzetan te da njihova iskustva i modeli poslovanja mogu biti višestruko korisni za cjelokupnu privredu.

“Kada govorimo o podacima, ukupan izvoz brzorastućih kompanija u 2016. godini iznosio je 1,079 milijardi KM, što je više za 22% u odnosu na 2015. godinu. Od tog broja brzorastuće kompanije u Federaciji BiH su izvezle 945,9 miliona KM, dok su iz kompanije iz Republike Srpske izvezle 133,3 miliona KM. Nadamo se da će se pozitivan trend rasta ovih kompanija nastaviti i u budućnosti kao što sam rekao na početku, te njihov broj iz godine u godinu biti sve veći. Vanjskotrgovinska komora će, kao i do sada biti podrška kako kompanijama, tako i projektima kojima je cilj kreiranje pozitivnog imidža Bosne i Hercegovine kroz pozitivne priče i primjere pozitivnog i uspješnog poslovanja naših privrednih subjekata“, naveo je Egrlić.

Emil Kučković, direktor Poslovnih novina d.o.o. Sarajevo i izvršni direktor LRC-a ovom prilikom je govorio o saradnji između ove dvije kompanije:

„LRC je vodeća bonitetna agencija u Bosni i Hercegovini, 18 godina kontinuirano prikuplja i obrađuje podatke i kroz analitički softver finansijskim pokazateljima daje dodatnu vrijednost kroz bonitetne izvještaje, poslovne analize domaćih i regionalnih kompanija i industrija.

Saradnja sa Poslovnim novinama nam je omogućila da na jednostavan i razumljiv način poslovne informacije plasiramo u cilju uvida u pozitivne trendove na tržištima.

Kroz projekte ‘100 najvećih u Bosni i Hercegovini’, ‘Pouzdanost’, ‘Gradovi općine i biznis’, te novi projekt ‘Brzorastuće komapnije u Bosni i Hercegovini i regiji’, cilj nam je mapirati pozitivna privredna kretanja, te kompanijama i javnosti dati nezavisno i stručno mišljenje o njihovom uspjehu. Misija nam je, generalno da radimo na transparentnosti podataka, u cilju privrednog napretka.

Kroz saradnju sa regionalnim bonitetnim agencijama i ekonomskim analizama regionalnog i bh. tržišta koje objavljujemo u specijalnim publikacijama Poslovnih novina i na portalu www.poslovnenovine.ba, prezentiramo javnosti prakse i trendove privrednih kretanja.“

Direktor Kučković je naglasio da je LRC na ovim prostorima začetnik ideje da su finansijski podaci i podaci o poslovanju kompanija ustvari preduslov i temelj za uspješnije i sigurnije poslovanje, kao i jedini prozor u tržište.

Kako je navela Alena Ahmetspahić – Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina: „Projekt ‘Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji’ kroz kampanju promovira rad kompanija koje su u tri uzastopne godine povećale rezultate poslovanja. Parametri koji su pokazatelji brzog rasta koriste se u Europi i svijetu, a LRC ih je prilagodio tržištu BiH i regije. U metodologiji je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija čime su kriteriji praktično pooštreni. Pri rangiranju brzorastućih kompanija kao i pored navedenih kriterija korištena je i složena godišnja stopa rasta (CAGR) – 2014-2016. godine.

U specijalnoj publikaciji Poslovnih novina objavićemo i po 100 najvećih brzorastućih iz zemalja regiona. Podaci su već sumirani i ovih 500 brzorastućih u regionu, zapošljavalo je  2016. preko 200 hiljada radnika, a ostvarile su ukupni prihod od skoro 29 milijardi KM.“

Projekt ima za cilj da kroz jedinstvenu specijalnu publikaciju Poslovnih novina, koja će se štampati u aprilu, prikaže sve analitike poslovanja ovih kompanija. Ove analitike biće djelimično dostupne i na portalu www.poslovnenovine.ba.

„Veoma mi je drago da je upravo NLB Banka glavni pokrovitelj i partner Poslovnih novina u izboru Brzorastućih kompanija u regiji. NLB Banka je u svom poslovanju vrlo posvećena podršci preduzećima kojima osiguravamo prilagođene bankarske usluge i partnerski odnos na koji smo veoma ponosni. Svi smo svjesni važnosti malih i srednjih preduzeća za razvoj bh. privrede, a danas smo ovdje da predstavimo njenu  pozitivnu stranu i najuspješnije brzorastuće kompanije koje će služiti kao primjer i drugim privrednim subjektima u BiH. Ponosni smo da smo upravo mi prepoznali važnost ovog projekta, te i na ovaj način pružili podršku preduzećima u zemlji“, izjavila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke d.d. Sarajevo, generalni pokrovitelj Projekta.

Kako je najavljeno na press konferenciji Poslovne novine će u saradnji sa NLB bankom ove godine dodijeliti po prvi put i priznanja za najbolje brzorastuće kompanije u BiH.

Adna Sejmen, iz marketinga City Šped-a, koji je ujedno i specijalni partner Projekta rekla je nešto više o uspjehu ove brzorastuće kompanije:

„City Šped d.o.o.  Sarajevo je domaća kompanija koja svojim klijentima nudi kompletnu uslugu međunarodnog i unutrašnjeg transporta (kopneni, pomorski, avio), špedicije te skladištenje roba. Osnovni princip poslovanja je kvalitetno i odgovorno pružanje kompletnih logističkih usluga do krajnjeg korisnika te je ovo i glavni razlog zbog kojeg ovu kompaniju mnogi klijenti danas  prepoznaju kao pouzdanog logističkog partnera.

Za uspješne pozitivne i poslovne rezultate neophodno je biti posvećen poslu, imati dobar poslovni plan, pratiti tržište i potrebe korisnika usluga. Ispuniti ove uslove bio je izazov i cilj. Uz sve ovo i naš predani rad proteklih godina, uspjeli smo prevazići  probleme. U prosjeku, godišnje zaposlimo dva nova radnika, širimo mrežu klijenata i partnera, pružamo kvalitet i odgovornost u poslovanju. Ovo je rezultiralo brzim rastom kompanije, povećanju obima poslovanja proteklih godina i pozicioniranju u branši među prvih pet kompanija u BiH.

Posjedovanje međunarodnih i priznatih licenci  IRU (Međunarodno udruženje cestovnih prevoznika), FIATA (Međunarodno udruženje špeditera) rezultiralo je uspješnom saradnjom sa priznatim međunarodnim logističkim kompanijama. To je najbolji pokazatelj naše poslovne vizije i misije koje će u budućnosti  podrazumijevati  širenje naših poslovnih aktivnosti na tržište zemalja u okruženju kao i zemalja članica EU.

Dosadašnji ostvareni rezultati predstavljaju veliku čast, ali i odgovornost da nastavimo sa pozitivnim brzorastućim trendom te i u narednim godinama osiguramo mjesto na ovakvim i sličnim projektima.“

Osim projekta „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“ Poslovne novine su početak ove godine obilježile i izlaskom na tržište regije. Tako će u maju u Podgorici realizirati i projekt „100 najvećih u Crnoj Gori“.