Investicije

HET već ostvario 50 odsto prošlogodišnje proizvodnje


Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) Gordan Mišeljić rekao je da je HET u ovoj godini već ostvario dobre proizvodne rezultate koji će, ukliko budu nastavljeni, donijeti dobar prihod, a najavio je i finansiranje novih višemilionskih projekata.

Mišeljić je naveo da će HET u ovoj godini početi finansiranje izgradnje rezervoara pitke vode na Vrelom oku, kapaciteta dva puta po 2.500 metara kubnih.

“Uradićemo sve pripremne radove, glavni projekat, istražne radove, eksproprijaciju zemljišta, te ugovoriti izgradnju mosta preko rijeke Trebišnjice, u okviru velike obilaznice čiju realizaciju planira Grad Trebinje”, istakao je Mišeljić.

On je naglasio da je riječ o samo jednom od projekata koji, uz započete projekte izgradnje sistema navodnjavanja i vodozahvata na Zubačkom platou i zatvorenog bazena, te dogradnje sistema Gornjih horizonata, potvrđuje da je ovo preduzeće jedan od nosilaca razvoja u regiji.

“HET se ove godine može pohvaliti i izuzetnim proizvodnim rezultatima, za razliku od prošlogodišnjih, koji nisu bili dobri zbog nezapamćeno loše hidrologije”, dodao je Mišeljić.

On kaže da trenutna proizvodnja HET-a iznosi 315 gigavat časova, što je ostvarenje plana od 145%, te da je u dva i po mjeseca ove godine ostvareno 50% cjelokupne prošlogodišnje proizvodnje.

“Nadamo se da ćemo anulirati prošlogodišnji gubitak, iako on nije uticao na stabilnost poslovanja sistema, ni na platežnu moć, niti je ugrozio primanje radnika i investicije”, rekao je Mišeljić.

On je naveo da je trenutna kota u akumulaciji Bilećko jezero 396 i po metara nad morem, odnosno 10 metara viša od plana, dok je tri i po metra manja od maksimalne akumulacije.

“S ovako velikim rezervama vode i s ostvarenom proizvodnjom, imamo gotovo 85% planirane ovogodišnje proizvodnje”, istakao je Mišeljić, prenosi portal Hercegovina press.