Tržišta i finansije

Kriptovalute pale za 60 milijardi dolara


Cijene vodećih kriptovaluta nastavile su slabjeti u četvrtak nakon što je u samo 24 sata njihova vrijednost smanjena za 60 milijardi dolara.

Najpopularnijom kriptovalutom, bitcoinom, u četvrtak se trgovalo i po 7676 dolara što je najniža cjenovna razina od 8. februara, pokazuju podaci  stranice CoinDesk. Snažno su oslabile i cijene ethereuma i ripplea.

Prema Coinmarketcapu, tržišna vrijednost svih kriptovaluta spustila se do 310,4 milijarde dolara dok je samo dan ranije iznosila 372,9 milijardi dolara. Razloge za pad cijene treba potražiti u najavama oštrijeg reguliranja inicijalnih ponuda kriptovaluta (ICO)  koje se koriste za prikupljanje kapitala u crowdfunding kampanjama ili od strane startupa. No, možda i najveći udar došao je od Googlea koji je najavio da će na svojim stranicama zabraniti oglašavanje spekulativnih finansijskih proizvoda.

U to je ubrojio binarne opcije te trgovanje kriptovalutama, ICO-e i trgovinske savjete. Prema najavama tog internetskog diva, zabrana će se početi primjenjivati od juna ove godine. Podsjetimo, Google nije usamljen u takvom potezu jer je Facebook početkom godine najavio sličnu zabranu na svojim internetskim platformama, prenosi Poslovni.hr.