Tržišta i finansije

Lufthansa prošlu godinu zaključila s rekordnom dobiti


Njemačka aviokompanija Lufthansa u četvrtak je izvijestila da je 2017. godinu uprkos izazovnom poslovanju zaključila s rekordnom dobiti.

Neto dobit na razini grupe, koja uključuje Lufthansu, Eurowings, Swiss, Brussels Airlines i Austrian Airlines, u prošloj je godini porasla za 33,1 posto, na 2,36 milijardi eura (2,92 milijarde dolara).

Prihodi su uvećani za 12,4 posto, na 35,6 milijardi eura. Operativna dobit usklađena za posebne stavke porasla je za 70 posto u usporedbi s 2016., na gotovo tri milijarde eura.

“Nastojanja iz proteklih godina počela su donositi rezultate… Troškove smanjujemo tako gdje to ne pogađa klijente, a paralelno dalje ulažemo u kvalitetu naših proizvoda i usluga”, izjavio je izvršni direktor Carsten Spohr.

Rješavanje problema vezanih uz plaće i penzije pilota donijelo je grupi pozitivan jednokratni efekt u iznosu 582 miliona eura.

Dodatnu je podršku pružila puna integracija Brussels Airlinesa u Lufthansino poslovanje nakon konačnog preuzimanja krajem 2016. godine. Pozitivno je utjecalo i uvrštenje u Lufthansinu flotu aviona koji su pripadali u međuvremenu propalom zračnom prijevozniku Air Berlinu, kao i snažan rast teretnog prijevoza.

U 2018. godini Lufthansa cilja prilagođenu operativnu dobit “nešto ispod” prošlogodišnje, pri čemu među glavnim razlozima izdvajaju stavku većih troškova goriva od oko 700 miliona eura.

Lufthansa je saopštila kako će ponuditi dioničarima dividendu od 80 eurocenti po dionici, što je oko 60 posto više nego prošle godine, prenosi SEEbiz.