Novosti

Raste broj zaposlenih u općini Donji Vakuf


U Donjem Vakufu pušu neki novi, pozitivni vjetrovi u svim segmentima djelovanja, a posebno privrednom, kazao je načelnik toga grada Huso Sušić.

“Realizirane su nove investicije, ulaganja u proizvodnju i zapošljavanje, gdje je u zadnjih 4-5 godina postignut vidan napredak. Jer, na godišnjem nivou, zapošljavali smo u prosjeku oko dvjesta radnika” – naglasio je.

Ističe da je oko hiljadu radnika zaposleno u privrednoj zoni bivšeg kruga “Janj”, i da je 2018. počela s otvaranjem novih radnih mjesta u ovoj općini.

“U novootvorenom tržnom centru “Bingo” zaposleno je 60-70 radnika. Također, od 1. aprila u tvornici “Olip” počet će raditi 150 radnika” – kazao je.

Dodaje da je obuku za proizvodnju obuće u toj tvornici već prošlo oko stotinu radnika, i da bi ona u budućnosti trebala brojati oko tristo uposlenih.

To će, smatra, u velikoj mjeri poboljšati situaciju u Donjem Vakufu kada su u pitanju “mogućnosti da se ljudi zaposle i da budu plaćeni za svoj rad onako kako zaslužuju”.

“Očekujem da se u narednom periodu više poštuje zakon, i da svi radnici budu uredno prijavljeni od momenta kad počnu raditi. U suprotnom, spreman sam lično intervenirati. Nemamo namjeru nikoga štititi. Neka svako radi svoj dio posla” – istaknuo je.

Načelnik Sušić naglašava da važno mjesto u privrednim planovima ove općine ima nekoliko tvornica, koje su svojim dosadašnjim radom doprinijele da Donji Vakuf dobije svoje brendove.

“Po tome je prepoznatljiva Tvornica montažnih kuća “Promo”, koja devedeset posto svojih proizvoda izvozi van BiH. Svoje mjesto na tržištu Evropske unije našle su i metalne konstrukcije iz pogona “Vinčević metal” – kazao je.

Donji Vakuf je, naglašava, poznat po proizvodnji gipsa, svojim kompanijama “Komar” i “Rudnici gipsa”, i drugim uspješnim firmama, među kojima je “Inox partner”.

“Tu je, naravno, i “Malak grupacija” koja je počela od nule, a trenutno broji oko 300 radnika, prema kojima se izmiruju sve obaveze, kao i prema državi” – kazao je.

Također, velike potencijale za zapošljavanje vidi u oblasti poljoprivrede u kojoj su, kako kaže, učinjeni krupni koraci, posebno u razvoju malinjaka koji trenutno zauzimaju površinu od 1.500 duluma, i plasteničkoj proizvodnji.

Huso Sušić. načelnik Donjeg Vakufa

“Prije 5-6 godina osnovali smo zadrugu u kojoj su naši mladi inžinjeri, nakon obavljenog pripravničkog staža, pokazali veliki interes za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Onda su se pojavili investitori koji su uložili sredstva, tako da sada imamo firmu “ESOF”, s pedesetak zaposlenih” – naglasio je. Radi se, dodaje, o kompaniji koja ima oko 20.000 kvadrata izvozno orijentirane plasteničke proizvodnje zdrave, organske hrane.

Sušić vjeruje kako će do kraja njegovog mandata, a to je 2020. godina, svi građani Donjeg Vakufa koji istinski žele da rade imati šansu da se zaposle u već postojećim ili pogonima koji će biti stavljeni u funkciju, piše Fena.