Tržišta i finansije

U RS-u od putarine prošle godine prikupljeno oko osam miliona KM


Ostvareni prihodi po osnovu naplate putarine na autoputu Banja Luka – Gradiška u prošloj godini su bez PDV-a iznosili četiri miliona, a troškovi organizacije naplate putarine oko 1,1 milion KM.

Prihodi od putarine na dijelu autoputa „9.januar“, dionici Doboj – Prnjavor, prošle godine su također iznosili oko 4,1 milion, a troškovi organizacije njene naplate nešto više od 1,1 miliona maraka.

Na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška mjesečno se u prosjeku naplati putarine u iznosu od 334.382 KM, a na autoputu „9.januar“ 340.859 KM, dok mjesečni troškovi za rad sistema naplate i plate radnika u ovom periodu na autoputevima prosječno iznose oko 91.000.

Naplatna stanica „Jakupovci“ počela je s radom 16. marta 2015. godine, sistem naplate putarine na autoputu „9. januar“ Banja Luka – Doboj, dionica Doboj – Prnjavor, pušten je u rad 26. decembra 2016. godine, a dionica autoputa od Mahovljana do Drugovića 1.oktobra 2016. godine.

U ovoj godini najavljeno je otvaranje cjelokupne trase autoputa Banja Luka – Doboj, za čiju izgradnju će biti utrošeno oko 400 miliona eura, iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

S druge strane, u Federaciji BiH je za pola prošle godine prikupljeno gotovo duplo više prihoda od putarine nego u RS-u.

U prvih šest mjeseci 2017. godine Javno preduzeće „Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine“ ostvarilo je prihode od putarine u iznosu od 17.879.875,49 KM.