Lifestyle

Beč ima galeriju kojom nezavisno upravljaju umjetnici


U glavnom gradu Austrije galerija “Secesija“ je jedinstven izložbeni prostor za savremenu umjetnost. “Secesija“ je jedina galerija u Austriji koju nezavisno vode i kojom upravljaju umjetnici.

Zgradu je 1898. godine podigao austrijski arhitekta Joseph Maria Olbrich. Godinu dana ranije 1897. austrijski slikar Gustav Klimt zajedno sa ostalim umjetnicima napušta konzervativno udruženje umjetnika i pod imenom “Secesija“ osniva novo udruženje umjetnosti.

U vrijeme izgradnje istoimene zgrade među stanovništvom je bilo mnogo negodovanja. Prvobitno mjesto gradnje na uglu ulica Ringstraße i Wollzeile je zbog velikih protesta moralo da bude odbijeno. Podignuta u jugendstilu sa kupolom od lišća „Secesija“ i danas spada u najimpozantnije građevine u Beču, a nalazi se u blizini najposjećenije bečke pijace Naschmarkt.

U samoj zgradi nalazi se 34 metra dugačka slika Gustava Klimta “Beethovenov friz“. Ta virtuozna interpretacija Beethovenove 9. simfonije naslikana je 1902. godine za jednu izložbu. Na gornjim spratovima “Secesije“ na 1.000 kvadratnih metara površine godišnje se otvori oko 20 izložbi savremenih umjetnika.

Zlatna kupola se trenutno renovira i od aprila 2018. godine ponovo će biti postavljena na krov zgrade.

Iznad ulaza u „Secesiju“ postavljen je moto Udruženja umjetnika: „Svakom vremenu njegova umjetnost, umjetnosti njena sloboda“.