Tržišta i finansije

Dionice Facebooka potonule zbog optužbi za zloupotrebu podataka korisnika


Dionice Facebooka su oštro pale nakon što se ta društvena mreža suočila s pitanjima američkih i britanskih političara o pravilima privatnosti, piše BBC.

Zbog pada tržišne vrijednosti Facebooka za 34 milijarde dolara Zuckerbergov udjel izgubio je na vrijednosti pet milijardi dolara.

Facebook se našao u nezgodnoj poziciji nakon izvještaja o tome kako je Cambridge Analytica, koja je pomagala Donaldu Trumpu na američkim izborima, koristila informacije korisnika Facebooka. Glasnogovornik Therese May je te tvrdnje okarakterizirao kao “veoma zabrinjavajuće”.

“Od suštinskog je značaja da ljudi mogu imati povjerenje da će njihovi lični podaci biti zaštićeni i korišteni na odgovarajući način”, kazao je on.

Dionice Facebooka pale su blizu osam posto u popodnevnom trgovanju u New Yorku, na 171 dolara.

Kompanija se tereti da nije uspjela pravilno upoznati svoje korisnike da je Cambridge Analytica možda dobila i zadržala informacije o njima.

U petak je Facebook suspendirao Cambridge Analyticu, saopštivši da su dobili podatke da je prekršena politika kompanije.

Američki senatori Amy Klobuchar i John Kennedy također su pozvali na saslušanje u vezi sigurnosti podataka, napominjući da je odgovoran izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg i šefovi drugih tehnoloških kompanija, prenosi SEEbiz.