Novosti

Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije


Domaći proizvođač kafe Franck organizirao je danas na 4. Sarajevo Coffee Festu degustaciju svoje premium kafe spremljenu od zrna vrhunskih sorta porijeklom iz Srednje i Južne Amerike i Azije. Organizatori kažu da ako itko zna što je to dobra kafa i istinski uživa u ritualu njenog ispijanja, onda su to Bosanci i Hercegovci. Tu činjenicu potvrdio je veliki interes Sarajlija za Franckovu prezentaciju svoje premium espresso kafe.

Franckova prezentacija odvijala se pod palicom moderatorice Alise Čajić Drmač, kao i degustacija kafe koja je bila potpuno uživanje za sve prave, istinske ljubitelje kafe koji znaju što je to ultimativan doživljaj ispijanja vrhunskog espressa.

U zanimljivoj prezentaciji koju je vodio profesionalni barist i voditelj razvoja HoReCa usluga Nikola Drakulić, govorilo se i o umjetnosti i vještinama pripremanja espresso napitaka te edukacije i unapređenja znanja i stručnosti profesionalnih barista koje postaje sve popularnije i kod nas.

Naime, Franck već godinama stavlja veliki naglasak na edukaciju ugostiteljskog osoblja u HoReCa kanalu jer je, uz vrhunsku sirovinu i kvalitetnu aparaturu, umjetnost pripreme jedan od ključnih preduvjeta za odličan espresso.

To se ostvaruje u sklopu Franck barističke Akademije koju vode Franckovi profesionalni baristi i voditelji razvoja HoReCa.

“Espresso ili bilo koji drugi napitak na bazi kafe prepušten je onome tko ga priprema. Dakle, i uz najbolju sirovinu na svijetu, ali bez zadnje karike u cijelom lancu, a to je barista koji će znati pripremiti savršenu šoljicu espressa, zapravo ste vrlo daleko od onoga kako bi to zaista trebalo izgledati. Upravo zato stavljamo fokus na Franck barističku akademiju kojom želimo dodatno podići standarde izvrsnosti u profesionalnoj pripremi espressa i ostalih napitaka, kako bi našim partnerima u ugostiteljstvu pružili dodatnu podršku u razvoju poslovanja”, kazao je Drakulić i dodao da edukacijom barista Franck želi postići vrhunsku kvalitetu napitka u svakoj šoljici u kojoj se priprema Franck espresso.

Ovom prilikom prisutni su mogli saznati kako se pravi vrhunski espresso, što zbilja predstavlja svojevrsnu umjetnost, za koju su bitni brojni postupci i predradnje, inovativnosti i kreativnost barmena.

Na prezentaciji je predstavljen premium “Stretto” espresso iz njihove ponude za ugostiteljske objekte, koji se nalazi u ponudi samo u probranim ugostiteljskim objektima, onim koji svojim gostima žele ponuditi vrhunsku kafu, te se dodatno istaknuti od konkurencije. Riječ je o premium espresso ponudu, a rezultat je bogatog iskustva i znanja domaćih majstora za razvoj i pripremu kafe čime se Franck posebno ponosi.

“Stretto” je pripremljen od probranih zrna vrhunskih sorta kafe porijeklom iz Srednje i Južne Amerike i Azije, a rezultat je znanja i velikog iskustva vrhunskih stručnjaka za razvoj kafe. Karakterističan je po tome što ima intenzivniju aromu tamne čokolade uz note crnoga ribiza i crvenog grejpa.

Franck je posebno usmjeren na inovacije i razvoj novih proizvoda kojim se ističe na tržištu, a kao domaći proizvođač posebno naglašava važnost kontinuiranog unapređenja proizvodnih procesa, tako je i ova današnja prezentacija bila prilika da se prikažu noviteti iz njihovog djelovanja i rada.