Novosti

Muftić: NLB Banka će trend zapošljavanja nastaviti i u 2018. godini


Za Najpoželjnijeg poslodavca 2018. godine nominirano je čak 380 kompanija, piše Posao.ba. Istraživanje na osnovu kojeg će biti odabrani Najpoželjniji poslodavci traje do 23. marta 2018. godine.

U nastavku donosimo razgovor s Amerom Muftić, Voditeljicom odjela za upravljanje ljudskim resursima i organizaciju, NLB Banke d.d. Sarajevo.

Koliko je brand poslodavca i sveukupna briga o zaposlenicima važna za privlačenje novih i zadržavanje postojećih kadrova u industriji u kojoj poslujete?

Briga o zaposlenicima je presudni faktor za privlačenje novih i zadržavanje postojećih kadrova. Imajući u vidu da su zaposlenici primarni preduslov za uspjeh bilo koje kompanije, bez brenda poslodavca tj. kompanije u kojoj ljudi žele raditi, nije moguće ostvariti rezultate.

Mi vodimo aktivnu brigu o zaposlenicima u više različitih segmenata. Provodimo redovna istraživanja zadovoljstva i angažiranosti, kako bi utvrdili šta je to što je jako važno našim zaposlenicima i što utiče na njihovu angažiranost. Na osnovu rezultata pripremamo plan konkretnih aktivnosti čija se realizacija prati kontinuirano od strane naše Uprave. Pored primarnih faktora kao što su sigurnost i redovna primanja, našim zaposlenicima je jako važna mogućnost usavršavanja i napredovanja, te smo u prethodnoj godini inicirali nove edukacijske sadržaje i programe, kao i programe razvoja talenata kako za ekspertne, tako i za rukovodne pozicije.

Također, pravedno nagrađivanje je izuzetno važno i posljednjih 6 mjeseci poduzeli smo niz aktivnosti na poboljšanju postojećih sistema i HR praksi, kroz redizajn platnih razreda spram kompleksnosti radnih mjesta s ciljem utvrđivanja principa sličnih plata za slična radna mjesta, poboljšanje sistema praćenja radne uspješnosti, te poboljšanja cjelokupnog sistema nagrađivanja. Također, brigu o zdravlju zaposlenih manifestujemo kroz organizaciju periodičnih ljekarskih pregleda, kroz podršku sportskim aktivnostima, putem saradnje s medicinskim ustanovama, putem poboljšanja radnih uslova i slično. Jako nam je važan timski duh i posebno se radujemo našim sportskim susretima na nivou NLB Grupe koji se organizuju jednom godišnje.

Da li do kraja 2018. godine planirate zapošljavanje i u kojem obimu? Da li ste u prvom kvartalu 2018. godine zapošljavali nove kadrove i u kojem broju?

Naš trend zapošljavanja nastavljamo i u 2018. godini i u prosjeku zaposlimo od 40-50 novih radnika godišnje. Trenutno imamo niz upražnjenih radnih mjesta: CRM specijalist (Sarajevo), 2 zaposlenika u IT-u DWH i Data Base Administrator (Tuzla ili Sarajevo), blagajnik komercijalist u našim filijalama u Tuzli i Sarajevu. Više informacija, zainteresovani kandidati mogu pronaći na našoj web stranici, a također postoji mogućnost samoinicijativne prijave na našoj Web stranici za sve one koji žele poslati svoju prijavu kada nemamo otvorene oglase.

Da li na tržištu rada BiH pronalazite kadrove koji imaju potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova, ili u okviru kompanije dodatno morate raditi na edukaciji zaposlenika?

Najveći broj zapošljavanja realiziramo u poslovnoj mreži na radnim mjestima komercijalist-blagajnik i u tom segmentu uglavnom uspijevamo pronaći kvalitetne kadrove koji dijele vrijednosti naše Banke. To, naravno, ne važi za usko specijalizirana radna mjesta za koja je proces selekcije i zapošljavanja kompleksniji i traje nešto duže. Bez obzira na iskustvo, znanja i vještine, kontinuirana edukacija je obavezujući segment na svim radnim mjestima, prvenstveno u današnjem vremenu intenzivnih promjena u trendovima i tržišnim praksama.

Šta biste istaknuli kao najvažniju prednost Vaše kompanije kada je u pitanju odnos prema zaposlenima, šta vas to izdvaja od ostalih poslodavaca?

Mi vjerujemo da smo poslodavac jednakih šansi, da smo dinamična kompanija koja nudi raznovrsna radna mjesta, mogućnost usavršavanja i konkurentno nagrađivanje. Posebno bih istakla da naši zaposlenici radno okruženje odnosno međuljudske odnose ocjenjuju najboljom ocjenom u sprovedenim istraživanjima i vjerujem da nam je to jedna od naših konkurentnih prednosti kao poslodavca.

Glasati za Najpoželjnijeg poslodavca možete na ovom linku.