IT i Tehnologija

Kina bi mogla postati svjetski lider u patentima


Kina bi za tri godine mogla istisnuti SAD s pozicije zemlje s najvećim brojem zahtjeva za registracijom međunarodnih patenata u svijetu, objavile su Ujedinjene nacije.

Prošle godine u svijetu je podneseno rekordnih 243.500 zahtjeva za registracijom međunarodnih patenata, što predstavlja povećanje od 4,5 posto u odnosu na godinu ranije, navedi se u godišnjem izvještaju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

“Ti patenti predstavljaju najbolju novu tehnologiju u svijetu čiji se obrisi danas naziru”, kazao je novinarima u Ženevi šef WIPO-a Francis Gurry.

SAD je s podnesena ukupno 56.624 zahtjeva zadržao vodeće mjesto na listi zemalja na kojem se nalaze već četiri decenije, objavio je WIPO.

Povećanje broja zahtjeva na globalnom nivou predvodila je ipak Kina, koja je pretekla Japan i zauzela drugo mjesto, napominju u toj organizaciji.

Kineske kompanije i građani podnijeli su ukupno 48.882 zahtjeva za registracijom međunarodnih patenata, 13,4 posto više nego u godini ranije. Samo je azijski div u 2017. bilježio dvocifreni rast broja zahtjeva, kao i svake godine od 2003.

“Nastave li se aktualni trendovi, (Kina) bi trebala preteći SAD u roku od tri godine i postati najveći izvor zahtjeva podnesenih u skladu s WIPO-vom Poveljom o saradnji na području patenata”, ističu iz te UN-ove agencije.

“Nemoguće je ne primijetiti nevjerojatan preobražaj kineske privrede kao i da je Kina izrasla iz pozicije pretežitog korisnika tehnologija u njihova proizvođača”, ističe čelnik WIPO-a.

Globalnu listu kompanija s najvećim brojem podastrtih zahtjeva predvode dvije kineske telekomunikacijske kompanije – Huawei Technologies, sa 4.024 zahtjeva, i ZTE Corporation, s 2.965 zahtjeva.

Slijede američki Intel Corporation s 2.637 zahtjeva i japanski Mitsubishi Electric Corporation s 2.521 zahtjevom, prenosi SEEbiz.