Lifestyle

Nagrada Evropske unije za mobilnost pripala Beču


Evropska komesarka za saobraćaj, Violeta Bulc, sinoć, 21. marta, predala je Nagradu za mobilnost Evropske unije “European Mobility Week Award” Peteru Luxu ispred bečke Direkcije za gradnju i Martinu Blumu, direktoru gradske Agencije za mobilnost Beča.

Nezavisni žiri stručnjaka iz oblasti saobraćaja među 2.500 gradova proglasio je Beč pobjednikom. Dogradonačelnica Maria Vassilakou izjavila je ovim povodom da će Beč i dalje biti motivisan u ostvarenju svog cilja da konstantno jača pješačenje i korištenje bicikla i javnog prevoza.

Žiri je posebno istakao pokretanje uličnog festivala “Streetlife Festival”, zatim subvencioniranje i besplatno iznajmljivanje transportnih bicikala, preuređenje ulice Getreidemarkt i veliku ponudu od 50 programa u sklopu “Evropske sedmice mobilnosti” u septembru 2017. godine. Infrastrukturne mjere za ekološki i multimodalni saobraćaj, kampanje koje motivišu građane da idu pješke, voze biciklo i koriste javni prevoz, takođe su doprinijele da Beč bude proglašen najboljim.