Turizam i ekologija

U Petrovcu otvorena regionalna konferencija o poduzetništvu u turizmu


Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić otvorio je regionalnu konferenciju o preduzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koja se održava u Petrovcu.

Кonferencija je okupila oko sto poduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i predstavnike vlada Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava i drugih državnih institucija, predstavnike nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora i medija.

Značaj projekta prepoznali su predstavnici izvršne vlasti i institucija, među kojima su Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ambasada Crne Gore u Beogradu, koji su i domaćini konferencije, a predstavnici Bosne i Hercegovine na ovom skupu su ministrica okoliša i turizma FBiH i ministar Gluhić.

Turizam je u zemljama regiona važan privredni činilac i faktor povezivanja, te je cilj konferencije bio okupiti privatne kompanije i poduzetnike koji će kroz panele, radionice i dvodnevno druženje imati priliku da se upoznaju sa savremenim trendovima u turističkoj industriji, da razmijene kontakte i mišljenja i uspostave nove poslovne dogovore.

Također, namjera je sagledati aktuelno stanje, mogućnosti, primjere dobre prakse, izazove, načine finansiranja i poslovanja na tržištu, kao i prijedloge za unapređenje turizma u državama učesnicima, saopćeno je iz Vlade TK.