Investicije

Jusko: U roku od dvije godine mogli bismo imati otvorenih osam gradilišta


Dobrobiti usvajanja državne strategije za transport, koja je usvojena prije nešto više od godinu dana, mogle bi se osjetiti već za nekoliko mjeseci, izjavio je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

“Mislim da ni 16 mjeseci nakon usvajanje ljudi nisu svjesni njenog značaja. Prvi benefit koji smo dobili bila je prilika da apliciramo za sredstava za naše projekte u okviru samita zemalja zapadnog Balkana u Trstu. Tu smo dobili pola milijarde KM, od čega je 96 miliona grant sredstava. Ta su sredstava za tri projekta na Koridoru 5C i revitalizaciju luke u Brčkom. Prije petnaestak dana u Londonu je potpisan novi ugovor u vrijednosti od 750 miliona eura za pet dionica na Koridoru 5C. I to su samo prvi benefiti”, ističe Jusko.

Potvrdio je da se radi o sredstvima od oko dvije milijarde KM do sada.

“Dvije milijarde KM za osam projekata na Koridoru 5C i revitalizaciju luke Brčko. Dakle, u roku od dvije godine mogli bismo imati otvorenih osam gradilišta, za koja imamo faktički spreman novac, i sve to je zahvaljujući usvajanju tog dokumenta. Da se to nije desilo, ovaj novac bio bi preusmjeren nekim drugim zemljama u regiji. Ne moramo biti previše stručni da zaključimo koliko je to novih radnih mjesta za naše građane, koliko će posla imati naše domaće firme… Zbog svega toga, drago mi je da će moj mandat obilježiti usvajanje ove strategije”, kaže Jusko.

Upitan kada bi mogli krenuti prvi projekti u realizaciju od tog novca, najavio je da će sredstva od Transportne zajednice moguće biti aktivna već za nekoliko mjeseci.

“Ovih 750 miliona eura iz Londona zavisit će od entiteta, jer su međunarodni tenderi direktno u njihovoj nadležnosti. Odgovornost je sada na njima. Kada sam tek došao, entitetski nivoi žalili su se da ne mogu ništa učinit bez strategije. Evo, sad je imaju i otvoreni su svi finansijski kanali. Dakle, sad je na njih red, da konačno potrošimo taj novac”, rekao je, između ostalog, Jusko za Avaz.