Trgovina

Trump uvodi carine za robu iz Kine vrijednu 50 milijardi dolara


Sjedinjene Američke Države će nametnuti carine na uvoznu robu iz Kine vrijednu oko 50 milijardi dolara i ograničiti investicije te države u SAD kao odogovor na ono što Washington naziva „intelektualnom krađom“.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je memorandum o „borbi protiv kineske ekonomske agresije“, koji predviđa set mjera. On smatra da je to neophodno kako bi se spriječila nelojalna konkurencija iz Kine.

Godine pregovora nisu urodile plodom, a Kina je najavila da će uvratiti svim “raspoloživim sredstvima”. Mnogi smatraju da je uz ranije Trumpove mjere i carine na uvoz željeza i alumnija zvanično otvoren trgovinski rat. Trump je rekao kako on samo „želi iste uvjete za američke kompanije“.

“Razgovarali smo sa Kinom i u toku su veliki pregovori. Vidjet ćemo gdje će nas to odvesti”, poručio je.

Ovakve korake Trump je najavljivao još prošle godine kada je naložio niz istraga u vezi sa transferom tehnologija. Pripremljena je lista od oko hiljadu proizvoda na koje bi mogla biti uvedena carina.

“Tražimo od Sjedinjenih Država da se predomisle i donesu oprezne odluke i izbjegnu da trgovinski odnosi između Kine i Sjedinjenih Država budu izloženi opasnosti”, navodi se u saopštenju Ambasade Kine u Sjedinjenim Državama.

“Ako će Sjedinjene Države pokrenuti rat, Kina će se boriti do kraja u odbrani svoji vlastitih i legitimnih interesa svim potrebnim sredstvima”, upozorila je Ambasada Kine koja također žali što Washington ignorira racionalne glasove i ističe da oštro osuđuje tu vrstu jednostranih protekcionističkih akcija.

Ambasada također upozorava da će takve akcije imati štetan završetak za američke kompanije i potrošače kao i za tržišta.