Tržišta i finansije

U RS-u prosječna plaća nije dovoljna ni za 45 posto potrošačke korpe


Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj (RS) u februaru ove godine koštala je 1.889,93 KM i prosječna isplaćena neto plaća u iznosu od 841 KM pokrivala ju je sa svega 44,49 posto.

U entitetskom Savezu sindikata su izračunali da je februarska plaća za 16 KM veća u odnosu na januarsku, dok je za 1,5 posto manja u poređenju sa prosječnom zaradom iz februara 2017. godine.

Najviše zarađuju zaposleni u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i to 1.354 KM, a te plaće bile su veće za 3,99 posto u odnosu na januarsku zaradu. Najmanje su plaćeni radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 556 KM i te plaće su manje za 0,36 posto u odnosu na januarske.

Sindikalci upozoravaju da su niske prosječne neto plaće i u februaru ove godine primili  radnici u građevinarstvu, svega 563 KM, zatim zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu – 572 KM, kao i radnici u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije – 577 KM.

Prosječna februarska plaća zaposlenih u trgovini bila je 612 KM, u djelatnosti poslovanja nekretninama 625, zatim u oblasti saobraćaja i skladištenja 635, te u prerađivačkoj industriji 653 KM.

Ove zarade pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od  29,42 do 34,55 posto.

Ukupne potrošačke februarske cijene bile su veće za 1,2 posto u odnosu na januar, a naviše je poskupio prijevoz i to šest posto, te hrana i bezalkoholna pića – 1,1 posto.

I ovi podaci pokazuju da u RS najniži životni standard imaju radnici u privredi, zbog čega je, navode iz Sindikata, potrebno hitno potpisivanje općeg i granskih kolektivnih ugovora te povećanje plaća ovim i svim ostalim radnicima.