Tržišta i finansije

Ovo su neke od zajedničkih karakteristika brzorastućih kompanija


Direktori brzorastućih kompanija s Inc-ove liste 5.000 najuspješnijih, koje imaju prosječni rast prihoda od 2.731 posto u protekle tri godine, bili su suočeni sa novim situacijama koje su ih gurnule izvan njihove zone komfora.

Jedna od najvećih prepreka koju su lideri prebrodili bio je prelazak sa poslodavca na poduzetnika ili izvršnog direktora.

Gregg Fisher, utemeljitelj globalne mreže zdravstvene zaštite The Stem, izjavio je kako je njegova transformacija od poduzetnika do izvršnog direktora bila izrazito važna za njegovu kompaniju koja je doživjela zaprepašćujući rast od 2.305% u roku od samo tri godine.

“Prevladavanje tog procesa pomoglo mi je izgraditi tim koji odlično služi klijentima”, kaže Gregg.

Kada stavite svoje timove ispred dobiti kompanije, dobivate više od njih nego što biste ikad dobili ako biste se usredotočili samo na profit.

Chris Rickerson je utemeljitelj Elite Staffing Solutionsa, kompanije koja je imala rast od 2.548 posto u tri godine – uglavnom zato što im je misija bila staviti ljude ispred profita kompanije. Ova pozitivna filozofija stvorila je kompaniju sa osobljem koje je nevjerojatno prilagođeno svim procesima koji se dešavaju unutar kompanije, pa čak i procjenama kandidata.

Kada imate veliki broj zaposlenika, kultura nije prioritet. U mnogim slučajevima svakodnevno razgovarate sa svojim timom, ili u nekim slučajevima svi sjedite u istoj sobi. Ali kada postanete brzorastuća kompanija sve se promijeni. Rukovodstvo brzorastućih kompanija stavlja svoj fokus na kulturu. Tada se potiču koncepti kao što su socijalna kompetencija i osobni razvoj kako bi se uskladili s vrijednostima kompanije.

Poticanje poduzetničkog duha na svim razinama kompanije također je bitno za rast brzorastućih kompanija. To ne znači da lideri žele da njihovi zaposlenici započnu s vlastitim kompanijama. Radi se o poticanju zaposlenika i shvatanju da je neuspjeh dobar kada se uči iz iskustva.

Amrita Grewal je predsjednica Uprave za inovativno zapošljavanje TalEx. Ova kompanija je ostvarila rast od 2.688 posto tokom tri godine zato što se Grewal, kako je istakla, poistovjetila s kompanijom, shvatila rast kompanije i osjetila se dijelom onoga što kompanija želi da postane.