IT i Tehnologija

Šta uposlenici Amazona, Facebooka i Googlea imaju zajedničko?


Lijepo je vidjeti da postoji lista kompanija koje su poželjne zaposlenicima. S jedne strane, to znači hvalisanje za poslodavca, ali i pomaže ostalima da se raduju prilici da rade u jednoj takvoj kompaniji.

S druge strane, popis obično predstavlja standardnu listu najpoznatijih kompanija.

LinkedIn je objavio svoju godišnju listu kompanija koje u najpoželjnije za rad. Ono što je bilo jedinstveno u ovom popisu kompanija jest da se na listi nisu našle samo američke kompanije ili globalne, lista je bila specifična za pojedine države. Tako su iz sjene izašle pojedine kompanije koje se nalaze izvan SAD-a.

Šta je to zajedničko ovim najboljim kompanijama širom svijeta kao što su Amazon, Facebook i Google? Da li je to iznos plate, besplatna hrana ili mogućnost da uposlenici rade na daljinu?

Daniel Roth, glavni urednik u kompaniji LinkedIn izjavio je da je zajednička osobina najboljih kompanija da zaposlenici mogu vidjeti utjecaj njihovog rada u kompaniji.

Vodeće kompanije ulažu u nove načine kako privući vrhunske talente koji nadilaze trendove. Ključna tema koju vidimo u tim kompanijama je predanost svrsi zaposlenika. Na primjer, Amazon (No. 1) privlači vrhunske talente nudeći korporacijsku infrastrukturu koja zaposlenicima omogućava da vide utjecaj njihovog rada na širu publiku.

Roth je naglasio da kada radite za velike korporacije, jedan od najvećih problema je što nikada ne vidite utjecaj svog rada na široku publiku. Utjecaj vašeg rada uglavnom je skriven iza korporativnih zidova i utječe samo na malu podskupinu zaposlenika.