IT i Tehnologija

Njemačka najavila strožiji nadzor Facebooka


Njemačka ministrica pravosuđa saopštila je u ponedjeljak poslije sastanka s predstavnicima Facebooka da će strožije nadzirati djelatnosti te društvene mreže nakon skandala navodnog manipuliranja podacima miliona njegovih korisnika.

Obećanja Facebooka koji je ustvrdio da je poduzeo korake kako bi se ubuduće spriječila svaka zlouporaba ličnih podataka, “nisu dostatna”, rekla je Katarina Barley, nakon sastanka s evropskim čelnicima Facebooka u Berlinu.

“Ubuduće moramo strožije nadzirati kompanije poput Facebooka te strožije i brže sankcionirati svaku povredu zaštite podataka”, rekla je socijaldemokratska ministrica.

Facebook koji tvrdi da ima 2 milijarde korisnika u svijetu, našao se prije sedam dana u problemu zbog toga što nije uspio zaštititi povjerljive podatke miliona korisnika koji su završili u rukama privatne britanske kompanije Cambridge Analytice (CA).

Barley je pozvala Facebook da svoje korisnike “jasno, precizno i jednostavnim jezikom” obavijesti o tome kako će se koristiti njihovim podacima i da im ostavi mogućnost da to odbiju ako žele.

Vlasnik kompanije Mark Zuckerberg je rekao da “sada radi na tome da se to više ne ponovi”.

Kalifornijska kompanija je na meti kritike nakon otkrića da je kompanija Cambridge Analytica (CA) prikupila podatke o 50 miliona korisnika Facebooka bez njihova znanja i iskoristila ih kako bi utjecala na američku predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016, prenosi SEEbiz.