Tema u fokusu

Klico: City Šped je danas iznimno bitna karika u lancu proizvodnje i transporta


Porodična i stopostotno domaća kompanija City Šped jedna je od 667 brzorastućih kompanija u BiH koje se izdvajaju stalnim rastom prihoda i zaposlenih. Kompanija je osnovana 2006. godine i bavi se sveobuhvatnom uslugom špedicije, transporta i skladištenja robe.

U razgovoru za Poslovne novine osnivač City Špeda Mirza Klico govorio je o važnosti ove kompanije i djelatnosti u kojoj posluje u današnjoj ekonomiji, zatim o brzom rastu City Špeda, te članstvu kompanije u mađunarodnim špediterskim udruženjima. Klico se osvrnuo i na ekološke standarde u savremenom transportu, kao i na rast cijena goriva u BiH.

Šta je ono što izdvaja City Šped na tržištu i koji su to presudni faktori koji su doveli do brzog rasta vaše kompanije u protekle tri godine?

City Šped je danas iznimno bitna karika u lancu proizvodnje i transporta. Ne smijemo zakazati, kako ne bi zakazala proizvodnja naših klijenata. Dakle, posebno je važno ovo što radimo za firme koje imaju proizvodni lanac. Ako mi kasnimo, stoji proizvodnja. Zato je iznimno važno da ispoštujemo rokove i kompanije nas danas prepoznaju kao pouzdanog logističkog partnera.

Da tako nije bilo, ne bi bilo ni ovog našeg brzog rasta. Osim odgovornosti u poslovanju iznimno je važna i edukacija ljudi. Ulažemo konstantno u obrazovanje naših uposlenika kako bi se oni mogli nositi sa svim izazovima posla.

Ono što je najvažnije u našem poslovanju  jeste da radimo logističku podršku kompanijama, od vrata do vrata. Dakle, da pokupimo robu, uvozno ili izvozno carinimo robu i dostavimo je. Cilj je da naš klijent sa što manje svojih resursa postigne mnogo.

Drugi nas jednostavno prepoznaju kao logističkog partnera i baziraju svoje poslovanje na logističkoj podršci.  Na nama je velika odgovornost i mogu da kažem da smo do sada bili iznimno uspješni u onome što smo radili.

Svojim klijentima nudimo kompletnu paletu usluga iz oblasti međunarodne i unutrašnje špedicije, carinskog posredovanja, organizaciju svih vrsta međunarodnog i unutrašnjeg transporta: avionski, kopneni i pomorski. Nudimo i skladištenje pošiljki, kompletnu logističku podršku, dostavu i distribuciju robe širom svijeta.

Osnovni princip našeg poslovanja je kvalitetna usluga. To ljudi zaista prepoznaju.

Možete li izdvojiti neku zanimljivu činjenice o kompaniji koja u očima klijenta ili poslovne zajednice predstavljala veliki ili neočekivan uspjeh?

Ljudima uvijek “gori”. Potrebna im je roba hitno. Nedavno je u SCC-u u Sarajevu reklamno najavljeno otvaranje nove radnje, međutim, roba je kasnila jer nije bila proizvedena na vrijeme. Mi smo dali sve od sebe da tu robu dostavimo. To je bilo izvan svih očekivanja.

Mi svakom klijentu pristupamo individualno, a s nekim klijentima smo postali i dobri prijatelji.

Kompletan intervju pročitajte u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina „Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“.