Novosti

Ministrica Dilberović otvorila stručnu konferenciju Sfera 2018


Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović u srijedu je u Tehnološkom parku Intera u Mostaru otvorila dvodnevnu međunarodnu naučno-stručnu konferenciju “Sfera 2018: Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje”.

Tom prilikom, ministrica Dilberović kazala je kako Intera svake godine dokazuje kako želi afirmirati i spojiti tržište rada i ekonomiju s novim naučnim i tehnološkim dostignućima.

Poručila je kako se mora ići u korak s vremenom, jer tehnologija vrlo dinamično ide naprijed.

“Konferencija Sfera 2018 okuplja eminentne stručnjake tako da imamo fantastičan spoj novih tehnologija, proizvoda i ssistema koji se tiču klimatizacije i ventilacije, hlađenja i grijanja, kao i 19 izlagača gdje će građani Mostara moći vidjeti konkretno koliko je napredovala ta tehnologija”, istaknula je ministrica Dilberović.

Dodala je kako će stručni i naučni predavači pojasniti koji je značaj novih dostignuća za privredu i razvoj samog društva.

Predsjednik Udruženja termoenergetičara BiH Nijaz Delalić istaknuo je kako taj sektor može jako puno pružiti u oblasti uštede energije te omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u BiH.

Izvršni direktor prodaje u kompaniji “Luk” Ismet Kurtović kazao je kako ovakve konferencije pružaju mogućnost da se razmijene informacije i iskustva sa širim auditorijem.

“Možemo pokazati koliko smo napredovali u našem sektoru, pokazati da pratimo evropske trendove kada je u pitanju energetska učinkovitost”, istaknuo je Kurtović.

Na početku konferencije sudionicima je prikazan kratki promotivni film “Svijetla strana Hercegovine”, a tokom konferencije razgovaralo se, između ostalog, o tipologiji stambenih zgrada u Republici Srbiji i BiH te su uspoređivani metodološki podaci.

Organizator konferencije “Sfera 2018: Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje” je kompanija Sfera d.o.o. Mostar, u suradnji s Mašinskim fakultetom iz Beograda i Strojarskim fakultetom iz Mostara.

PR menadžerica kompanije Sfera d.o.o. Mostar Elvira Marić novinarima je kazala kako dvodnevna konferencija svake godine okupi oko 400 sudionika iz regije, a to su arhitekti, inženjeri odnosno svi profesionalci koji posluju u domeni građevinarstva i arhitekture.

Po njezinim riječima, cilj konferencije je uspostavljane suradnje, razmjene iskustva i znanja.

Sponzori konferencije su kompanije Taurus, Vaillant i Nobel Corporation, a partneri i izlagači Alfa Therm, Inpro, Stanić Trade, Luk, Geberit, Wishaupt, Servis Čović, Altera, Inox Term, Mountain, Grijanje Invest, Vivax, Lafat Komerc, Rehau, Wilo i Airco B.