Tržišta i finansije

Njemačke kompanije traže partnere u BiH


Njemačke kompanije, njih 65, zainteresovane su da i ove godine sklapaju partnerstva s preduzećima sa zapadnog Balkana, među kojima su i ona iz BiH.

Naime, iz Predstavništva njemačke privrede u BiH saopšteno je kako je Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana raspisala novi poziv za konferenciju, koja će biti organizovana u Njemačkoj.

To je četvrta konferencija koja će nakon Minhena, Dortmunda i Beograda biti održana u Frankfurtu, i to 19. juna.

U pitanju je projekat njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME), njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), njemačkog Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi), te njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK).

“Cilj projekta je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana sastanu s njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata s proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima robe i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja”, navodi se u pozivu objavljenom na web-stranici Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Navode kako zainteresovane njemačke firme dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za auto-industriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj firmi iz elektro i elektronskog sektora. Koncept projekta se bazira na B2B platformi (Business to Business).

U profilima njemačkih kompanija se navodi šta sve firma, tj. proizvođač iz regiona, treba da ima u svom proizvodnom portfoliju kako bi se kvalifikovao za potencijalnu saradnju.

Zainteresovanost za učešće u projektu iskazuje se kroz popunjavanje prijavnog formulara na internet stranici Predstavništva njemačke privrede u BiH, a rok za prijave je 12. april.

Dostavljene aplikacije na engleskom jeziku se šalju njemačkim kompanijama na uvid, koje kroz sistem ocjenjivanja biraju firme s kojima žele da održe sastanak na događaju u Frankfurtu ove godine.

Službeni jezik na B2B događaju je engleski, a kako je saopšteno, kotizacija za učešće se ne naplaćuje.

Ivo Marić, direktor “Sim Technika” iz Kotor Varoša, a koje se bavi proizvodnjom dijelova iz oblasti mašinstva, kaže kako ovo preduzeće u saradnji s njemačkim ima samo najbolja iskustva.

“Zahtijevaju kvalitet, kao i da se poštuju rokovi isporuke, i ako se to ispuni, naplata je neupitna”, kazao nam je on.

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH poziva sve zainteresovane kompanije iz BiH da učestvuju u poslovnom forumu sa bilateralnim sastancima domaćih i japanskih privrednika, koji će biti održan 31. maja u Tokiju.

Spremnost da pruži podršku održavanju foruma izrazila je i najveća japanska poslovna organizacija koja okuplja 109 industrijskih asocijacija, 1.350 kompanija, uglavnom velikih korporacija, te 47 regionalnih ekonomskih organizacija, tako što distribuiše pozivnice dijelu poslovne zajednice.

Zainteresovane kompanije mogu naći prijavni obrazac na web-stranici Vanjskotrgovinske komore BiH i dostaviti ga do 9. aprila, pišu Nezavisne novine.